Вести

Назад...

Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

21.07.2023.

Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

На завршној конференцији за медије 30. Фестивала европског филма Палић, 21. јула на Великој тераси проглашени су добитници награда Златни торањ за најбољи филм, Палићки торањ за најбољу режију, специјалних признања жирија Главног такмичарског програма, награда за најбољи филм у селекцији Паралеле и Судари, посебно признање у овој селекцији, и награде жирија ФИПРЕСЦИ за најбољи филм у Главном такмичарском програму, којима ће признања бити уручена на свечаној церемонији затварања фестивала.

Међународни жири главног такмичарског програма 30. Фестивала европског филма Палиц́, у саставу: директор фестивала Тито Родригез (Шпанија), фестивалска селекторка Даниела Вебер (Немачка), сценаристкиња и редитељка Нана Јанелидзе (Грузија), сценариста и редитељ Милорад Милинковић (Србија) и сценариста и редитељ Еран Колирин (Израел), доделио је награду Златни торањ за најбољи филм Главног такмичарског програма остварењу “Црвено небо” Кристијана Пецолда.

Жири је у свом образложењу истакао да награду додељује „како би нас поново подсетио на јединствену моћ филма да артикулише, можда дубље од било које друге уметничке форме, стање човечанства у овом тренутку, у времену на ивици вулкана“.

Награду Палићки торањ за најбољу режију жири је доделио Адаму Часију за филм „Три хиљаде нумерисаних делова”, и то „због субверзивног и дрског редитељског поступка и сублимиране манипулације временом и кадром, као и због тога што нас је натерао да се суочимо са оним од чега бежимо“.

Жири је доделио специјална признања филмовима „Нула калорија“ Џесике Хауснер и „Заробљен“ Василиса Кацуписа.

„Због савременог укрштања жанрова и стилова, и детонираних хармонија и узвишених призвука, који су представљали рај за наше уши, посебно бисмо издвојили музику филма Нула калорија“, стоји у првом образложењу специјалних признања.

О филму „Заробљен“ жири је записао: „Ово је филм који долази право из Платонове пећине. Оно што на први поглед изгледа као рефлексија о пореклу уметности, ускоро постаје дубока медитација о стању човечанства на ивици одумирања и вечној борби човека са својим творцем“.

Међународни жири у саставу: продуценткиња Ивана Маринић Крагић, глумица и редитељка Бони Вилијамс, глумица Ненси Менса Офеи, донео је једногласну одлуку да за најбољи филм у такмичарском програму Паралеле и судари одабере остварење „Живи светац“ редитељке Тинатин Кајришвили. По мишљењу жирија ово је „филм са моћним приступом на добро изграђеном сценарију, са јасно дефинисаним визуелним стилом“.

Посебно признање Међународног жирија програма Паралеле и судари једногласно се додељује филму „Хладан попут мермера“ Асифа Рустамова. У образложењу жирија наведено је да ово остварење „са сензитивном перспективом редитеља и глумачким извођењима прича љубавну причу, која разоткрива насилне последице генерацијске трауме у патријархалном друштву“.

Жири ФИПРЕСЦИ 30. Фестивала европског филма Палиц́, у саставу: Ренод Барониан, Мике Нафс и Алехандра Трељес, награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм Главног такмичарског програма доделио је остварењу “Црвено небо” Кристијана Пецолда. У образложењу награде стоји: „Жири жели да награди филм који истражује међуљудске односе са разборитим и осећајним смислом за страст и хумор, чиме се постиже прича бременита књижевношћу, љубављу и животним невољама. Штавише, овај филм одлично истражује унутрашње несигурности уметника, док истовремено гради снажан портрет човечанства“.

Назад...
  • Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    19.04.2024.

  • Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    22.03.2024.

  • Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    22.07.2023.

  • Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    21.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић