Вести

Назад...

Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

22.03.2024.

Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

Према француској организацији за истраживање и обуку Лаб Феммес де Цинéма, у 2023 години, Србија се нашла међу 5 европских држава које нису увеле и нису планирале да уведу мере у циљу промовисања бољег положаја жена у својој филмској индустрији. Поред Србије ту су још Босна и Херцеговина, Бугарска, Словачка и Украјина. Тренутно не постоји званична статистика у вези са тиме колико филмских стваралаца у Србији су жене. Велика већина европских држава је посвећена, на различитим нивоима, повећању родне равноправности у филмској индустрији од којих су водеће државе Исланд са 37% редитељки дугометражних филмова, затим Аустрија, Норвешка и Шведска са 34% редитељки, што најбоље осликава једно друштво и побољшање услова за рад за жене у уметности.

 

2022. Филмски Центар Србије је објавио да је финансирао путне трошкове (авио-превоз, смештај, акредитација, накнаде за обуку) за редитељке које су желеле да присуствују догађајима организованим искључиво за жене, као што су ЦИРЦЛЕ Wомен Доц Аццелератор или Еуропеан Аудиовисуал Ентрепренеурс (Европске Аудиовизуелне предузетнице) - програм обуке са циљем пружања подршке филмским редитејкама у држави.

 

,,Жене у просеку чине око 50% студената филмскх школа у Европи. Након што дипломирају, пошто се суочавају са бројним дискриминацијама, теже им је да се дугорочно остваре у филмској индустрији. У вези са српском филмском индустријом, охрабрује чињеница да су предузети први кораци за подршку филмских редитељки у 2022 години. Постоји нада да ће држава ускоро да спроведе одређене мере у циљу постизања равноправности у годинама које следе. У Европи, ако бројке наставе да се крећу овим темпом, равноправност у индустрији неће бити постигнута деценијама” констатовала је Лиса Пероте, генерални координатор Лаб Феммес де Цинéма.


Фестивал европског филма Палић је превео исцрпну студију на српски језик и данас, 22. марта, објавио је студију на својој званичној интернет страници www.палицфилмфестивал.цом у циљу промовисајна родне равноправности у филмској индустрији у Србији. Заједно са других 6 филмских фестивала у Европи, Фестивал европског филма Палић припада мрежи Покретне Слике – Отворене границе (
Мовинг ИмагесОпен Бордерс (МИОБ)) која је покренула дисеминацију резултата студије у различитим европским земљама.


,,
Рад у мрежи са западноевропским филмским фестивалима је открио да се у Француској предузимају многе мере борбе против сексуалног насиља и сексистичког понашања у филмској индустрији. Наше колеге из Аустрије предњаче у подршци редитељкама, док је Шпански филмски институт представио родне квоте за финансирање филмова. Стога, охрабрујемо остале филмске организације у Србији да искористе преведену студију како би се упознали са најбољим европским праксама и како би створиле равноправнију и разноврснију филмску културу у нашој држави.” рекао је Илија Татић, извршни продуцент Фестивала европског филма Палић.

 

МИОБ мрежу чини 7 филмских фестивала посвећених европском филму са својим уметничким аспектима, друштвено-политичким ангажманом и регионалним карактеристикама: Лес Арцс Филмски фестивал у Француској, Филмски фестивал у Трсту, Италија, Цроссинг Еуропе филмски фестивал у Линцу, Аустрија, Филмски фестивал у Котбусу, Немачка, Филмски фестивал у Севиљи, Шпанија, Европски Филмски Форум Сцанорама у Виљнусу, Литванија и Фестивал европског филма Палић у Србији.

 

У шестој години након покретања #метоо, од 36 европских држава у којима је спроведено истраживање, 16  европских држава се посветило борби против насиља у филмској индустрији, 15 европских држава је спровело или планира да спроведе мере за увођење равноправност у аудиовизуелни сектор, 13 европских држава примењује пројектно финансирање као средство за промовисање равноправности и разноликости, сакупљајући податке или подижући свест.

 

Лаб Феммес де Цинéма ће стога да настави да анкетира државне органе на годишњем нивоу и да прати у ком правцу ће се мере и политке развијати у наредним годинама.

 

Од 2016, Лаб Феммес де Цинéма издаје годишњу студију о положају редитељки у европској кинематографији. У почетку без поузданих квалитативних и квантитативних података, од 2020. се ослања на статистичке податке добијене од стране Европске аудиовизуелне опсерваторије и фокусира се искључиво на рад заснован на реалним подацима. Ова студија има за циљ да презентује свеобухватан преглед постојећих мера и политика у сврху промовисање равноправности у европској кинематографији, сачињавајући годишњи преглед стања у Европи и креирајући базу најбољих пракси које промовишу инклузију у кинематографији.


Ова студија покрива више од 30 европских држава, којим Лаб Феммес де
Цинéма шаље питања сваке године путем националних филмских института. Подаци представљени у студији су стога синтеза података прикупљених претходне године, нових одговора добијених од филмских института као и додатних података са интернет страница институција.

 


О ,,
Лаб Феммес де Цинéма”

 

Лаб Феммес де Цинéма се примарно фокусира на равноправност и разноликост у филму  и аудиовизуелној индустрији и од 2016. презентује квалитатину студију постојећих мера и политика ради промовисаја родне равноправности у Европи. Лаб Феммес де Цинéма је недавно спровела успешну кампању током Цезар награда у Француској и постигла већу видљвост редитељки у категоријама режије и компоновања филмске музике Годишња студија се спроводи у сарандњи са Европском аудиовизуелном опсерваторијом (ОЕА), Удружењем редитеља европске филмске агенције (ЕФАД), уз подршку Министарства културе Француске као и Француског националног центара за филм и анимацију (ЦНЦ).

Назад...
  • Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    19.04.2024.

  • Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    22.03.2024.

  • Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    22.07.2023.

  • Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    21.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић