Вести

Назад...

Уручене награде “Александар Лифка” и “Ундергроунд Спирит” на 30. Фестивалу европског филма Палић

21.07.2023.

Уручене награде “Александар Лифка” и “Ундергроунд Спирит” на 30. Фестивалу европског филма Палић

У четвртак, 20. јула на Летњој позорници Палић, награда “Александар Лифка” Фестивала европског филма Палић у категорији иностраних стваралаца уручена је редитељу Андреасу Дрезену, регионална награда “Александар Лифка” глумцу Николи Ристановском, док је фестивалска награда “Ундергроунд Спирит” уручена мултимедијалној уметници Марији Кањас.

Мирослав Могоровић, програмски директор фестивала, уручио је награду Андреасу Дрезену и том приликом изјавио: „Велика ми је част и задовољство да вечерас могу да уручим награду за допринос европској кинематографији господину Андреасу Дрезену, не само зато да бисмо овом малом наградом истакли његов велики допринос европској кинематографији, већ и да бисмо му се захвалили на пријатељству с нашим фестивалом. Јако ми је драго да је поново овде са нама, и знам да ће се ово пријатељство наставити“.

Андреас Дрезен се захвалио организаторима на позиву и обратио публици речима: “Ово је предивно место, с дивним људима. Увек је задовољство срести вас. Постоји пуно фестивала на којима вам кажу како можете да упознате људе и ступите у контакт с публиком. Али овде, на Палићу, то је стварност. То је истина. Разговарамо једни с другима, пијемо заједно, гледамо филмове заједно. То је реткост у читавој Европи”.

Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић, уручио је регионалну награду “Александар Лифка” Николи Ристановском. “У тридесетогодишњој историји нашег фестивала увек смо се трудили да направимо неки корак напред. Некада су они били више, некада мање видљиви. Али одлука од пре три године, да установимо награду Александар Лифка за регионални допринос, примљена је са великим одушевљењем у читавом региону,” рекао је Радослав Зеленовић и истакао да овогодишњу награду господину Ристановском додељује са великим професионалним и личним задовољством.

Никола Ристановски је приликом пријема награде рекао: “После дуго времена сам заиста узбуђен због неке награде, јер сам осетио да неке приче које стварамо ипак имају смисла, да их ипак делимо. Желим да честитам пре свега овогодишњим добитницима награда, и велика ми је част што сам у њиховом друштву. Такође, желим да поменем све досадашње добитнике ове врло озбиљне награде, јер је пуно њих имало велику улогу у мом формирању. Хвала вам пуно!”

Илија Татић, извршни продуцент фестивала, уручио је награду “Ундергроунд Спирит” Марији Кањас која се присутнима обратила речима: “Захваљујем се Илији Татићу и целом тиму фестивала. Веома сте љубазни. Хвала свима”.

Андреас Дрезен, овогодишњи лауреат награде “Александар Лифка” у категорији иностраних стваралаца, рођен је 1963. у Источној Немачкој. Потиче из позоришне породице и прве аматерске филмове је снимао још 1979. Године 1984/85. радио је као тонски инжењер у позоришту у Шверину пре него што је завршио приправнички стаж на ДЕФА студију за игране филмове и радио као асистент режије Гинтеру Рајшу. Од 1986. до 1991. студирао је режију на Академији за филм и телевизију Конрад Волф у Потсдам-Бабелсбергу. Од 1992. године ради као слободни аутор и редитељ. Његов дебитантски филм “Тиха земља” (1992), трагикомедија о догађајима у Источној Немачкој у време распада Совјетског Савеза, донео му је и Хесен филмску награду као и Награду немачке критике. Уследио је низ његових награђиваних филмова, од којих је последњи “Рабије Курназ против Џорџа В. Буша” (2022) премијерно приказан у такмичарском програму Берлинала као и у Главном такмичарском програму ФЕФ Палић. Члан је Академије уметности, Академије филмских уметности и наука, Европске филмске академије и члан оснивач Немачке филмске академије.

Никола Ристановски рођен је 1969. У Острави (Чехословачка). Од 1978. живи у Северној Македонији. Године 1993. дипломирао је на Факултету драмских уметности у скопљу у класи професора Владимира Милчина. Играо је на већини битних сцена у региону и остварио многе запажене улоге. Од 1993. првак је Македонског народног театра а тренутно је првак и Народног позоришта у Београду. Играо је у више од педесет филмова и серија у региону и остварио мноштво запажених улога као што су Хаџи Замфир (“Зона Замфирова”), Виктор Колар (“Једини излаз”), Др Виктор (“На терапији”), Трендафилов (“Ослобођење Скопља”) и друге. Ристановски је најнаграђиванији македонски глумац, са великим бројем награда добијених и за представе произведене ван земље, међу којима су Стеријина награда за глумачко остварење, (Ахмед Нурудин - “Дервиш и смрт”, 2009.), Глумац године у Македонији (2006.), Златни ловоров венац (“Дон Жуан”, МЕСС Сарајево, 2006), и друге.

Дела Марије Кањас су пуна ироније, са доминантним критичким и контрадикторним смислом у инсталацијама и видео радовима који истражују границе између фикције и стварности. У свом делу бави се снимањем и прикупљањем аудиовизуелног материјала којим се износе критички дискурси који се односе на колективне имагинације о традицијама, стереотипима или родовима, користећи се класичним и експерименталним филмом, фоунд фоотаге техником и бројним ресурсима који карактеришу њен трансгресивни, еклектични и иронични приступ. Долазак Марије Кањас на ФЕФ Палић подржан је кроз програм мобилности уметника у оквиру ПИЦЕ фонда организације Ацциóн Цултурал Еспаñола (АЦ/Е).

Назад...
  • Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    19.04.2024.

  • Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    22.03.2024.

  • Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    22.07.2023.

  • Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    21.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић