Вести

Назад...

Свечано затворен 30. Фестивал европског филма Палић

22.07.2023.

Свечано затворен 30. Фестивал европског филма Палић

Свечаном церемонијом доделе фестивалских признања најбољим европским остварењима, као и пројекцијом филма „Заштита пре свега“ Павла Вучковића, у петак 21. јула у Биоскопу Еуроцинема затворен је 30. Фестивал европског филма Палић.

Међународни жири програма Паралеле и судари је доделио посебно признање филму „Хладан попут мермера“ Асифа Рустамова, док је за најбољи филм у такмичарском програму Паралеле и Судари проглашен филм „Живи светац“ редитељке Тинатин Кајришвили. Редитељи ових остварења лично су примили награде у Биоскопу Еуроцинема.

Награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм Главног такмичарског програма добио је филм “Црвено небо” Кристијана Пецолда.

Међународни жири Главног такмичарског програма доделио је специјална признања филмовима „Нула калорија“ редитељке Џесике Хауснер и „Заробљен“ редитеља Василиса Кацуписа, који се захвалио жирију на награди. Редитељ Адам Часи, добитник награде Палићки торањ за најбољу режију, за филм „Три хиљаде нумерисаних делова“, видео поруком се захвалио на награди жирију, фестивалу који је филм уврстио у програм, као и екипи филма ромске националности.

Часи је искористио прилику и да пошаље поруку присутнима: „Често се питамо шта то не ваља са светом и зашто су ствари кренуле погрешним током. Зашто постоји толико социјалне неправде, дискриминације. Зашто постоје ратови, и ко је за то крив. Утешна мисао би била да су за то криви зли људи са својим злим разлозима. Али нажалост, нису зли људи криви већ ми, који то радимо нама самима. Не зли људи, богови или судбина, већ ми. Док не схватимо да водимо егоцентричне, ушушкане животе, ништа се неће променити. Мислим да то наш филм покушава да каже на тему расизма. Треба да почнемо признањем кривице. То је кључни корак“.

Добитник Златног торња за најбољи филм у Главном такмичарском програму фестивала је остварење „Црвено небо“ Кристијана Пецолда. У име екипе филма, видео поруком се обратио глумац Лангстон Уибел: „Управо сам разговарао са Кристијаном Пецолдом, који је у Америци и промовише наш филм. Веома је срећан. Хвала вам на гостопримству. Желим вам предивно вече и попијте једно пиће за мене. Видимо се ускоро!“

Награду је у име Кристијана Пецолда примио Николај Никитин, селектор Главног такмичарског програма ФЕФ Палић, суграђанин овогодишњег лауреата из Берлина.

Публици се на крају свечане церемоније затварања обратио Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског Филма Палић: „У овој згради, пре 31 годину, група ентузијаста решила је да направи међународни филмски фестивал. Наш фестивал постоји већ тридесет година, а последњих 20 је фестивал европског филма. Има овде доста сведока који знају како је на почетку било тешко, колико је било неспоразума и несхватања. Срећом, нисмо одустали. Данас смо у најбољим годинама. Посебно ми је драго што смо, свих ових година, успели да Суботицу и Палић направимо метрополом европског филма, макар и на седам дана. Дођите нам опет, бићете нам увек драги гости“.

Овогодишње, 30. издање Фестивала европског филма Палић, одржано је од 15. до 21. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивал је одржан на више локација, међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуроцинема, Абазија и Лифка. У званичном програму фестивала на Летњој позорници, у биоскопу Абазија на Палићу, као и биоскопима Еуроцинема и Александар Лифка у Суботици, приказано је више од 100 филмова у 11 селекција и програма. Поред богатог филмског програма, публика је могла да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама, панел дискусијама и стручним предавањима.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

Спонзор - пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења кроз Горки Лист награду публике. Ове године је традиционална сарадња још једном била проширена и на музички део фестивалског програма.

Назад...
  • Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    19.04.2024.

  • Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    22.03.2024.

  • Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    22.07.2023.

  • Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    21.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић