Вести

Назад...

Прес конференција / дан 6

20.07.2023.

Прес конференција / дан 6

Андреас Дрезен: Фестивал европског филма Палић је један од најдивнијих фестивала на свету

Шестог дана 30. Фестивала европског филма Палић, у четвртак 20. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су редитељ Андреас Дрезен, добитник награде “Александар Лифка”; глумац Никола Ристановски, добитник регионалне “Александар Лифка” награде; мултимедијална уметница Марија Кањас, добитница награде “Ундергроунд Спирит”; екипа филма “Хладан попут мермера” - редитељ Асиф Рустамов и сценариста Рулуф-Јан Минебу; Андрија Лекић, редитељ филма “Мавена” и екипа филма “Споредни ликови -фрагменти” – редитељ Арпад Шопшич и директор фотографије Тимар Гергељи.

Редитељ Андреас Дрезен, добитник награде “Александар Лифка” у категорији иностраних стваралаца, говорио је о свом доживљају фестивала на Палићу: “Ово је један од најдивнијих фестивала на свету. Веома је опуштен и није баш типичан. Не морате ништа да “продате”, већ сте једноставно на месту где упознајете људе, публику, друге филмске ствараоце, где гледате филмове у предивном окружењу. Синоћ је на пројекцији филма Кена Лоуча било крцато, и предиван је осећај када се толико људи из различитих земаља истовремено смеје и плаче – то је највећи дар филма.”

Глумац Никола Ристановски, добитник регионалне „Александар Лифка“ награде, о овом признању и фестивалу на Палићу је рекао: “Поносан сам на ову награду. Пре свега, имам осећај да се на Палићу налазим с једном групом људи који су невероватни, који гаје невероватно лепу енергију. Био сам овде пре 5-6 година и имам утисак да је ово место пуно ентузијаста и људи који заиста воле оно што раде. Реч регионално у награди се поклапа с мојим осећањима и разумевањем не само у приступу раду у мојој професији, него и мало шире од тога. Јако сам захвалан и јако ми ово значи”.

Марија Кањас, добитница награде “Ундергроунд спирит”, изјавила је да осећа велику захвалност због награде и због тога што је на Палићу. Поводом изузетне посећености пројекцијама њених филмова на фестивалу, она је рекла: “Страховала смо због тога што су моји филмови приказивани у исто време када и главни фестивалски програм, али сам јако задовољна и осећам као успех то што је сала била испуњена, и то младим људима. Они су исказали интересовање за мој рад који доживљавам као биоскоп будућности. Треба пружити могућност да овакви филмови доспеју до што већег броја људи. Важно је да будемо агитатори овакве уметности и слободног мишљења, које заступам у својим делима.”

Асиф Рустамов, редитељ филма “Хладан попут мермера” у селекцији “Паралеле и судари”, говорио је о разликама у пријему филма на домаћој и међународној сцени: “Веома сам задовољан интернационалним реакцијама на филм. Не могу рећи да је исто било у Азербејџану, јер је контроверзан. Било је доста хејтера из различитих разлога - некима су сметале сцене секса, неки су га доживели као исламофобичан, или као да је против азербејџанске традиције. Дакле, био је контроверзан у Азербејџану, а веома успешан на међународној сцени, где је добио и пуно награда. Топло је дочекан и то ме чини срећним. Међутим, до сада нисмо имали велику публику у Азербејџану, можда тек 200 људи. Заиста сам радознао у погледу реакција шире публике”.

Андрија Лекић, редитељ филма “Мавена” приказаног у селекцији Нови европски документарни филм, осврнуо се на кључне сегменте овог остварења: “Снимане су четири приче у периоду од осам година – крвна освета и њене последице, феномен вирџине, љубав између сестре и брата који је пао у кому и пробудио се с трајним оштећењем мозга и последњи дани мога оца у терминалној фази малигне болести. Ово јесте једним делом аутобиографски филм, али је заснован на искуствима многих људи с којима сам разговарао током претходних година”.

Седмог, последњег фестивалског дана, у петак 21. јула на Летњој позорници на Палићу, у 21х биће додељена фестивалска признања најбољим европским остварењима, након чега ће у Главном такмичарском програму ван конкуренције бити приказан филм “Заштита пре свега” Павла Вучковића. У селекцији „Паралеле и судари” у Биоскопу Абазија на Палићу ван конкуренције на репертоару ће од 17 часова бити филм “Пенал и сексуални живот Ане Ђ” редитељке Милице Стојанов, а од 19 часова остварење ”Кома” Петра Јаконића, као специјална пројекција.

Назад...
  • Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    19.04.2024.

  • Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    22.03.2024.

  • Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    22.07.2023.

  • Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    21.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић