Вести

Назад...

Прес конференција / дан 5

20.07.2023.

Прес конференција / дан 5

Ана Константиновић: “Наша идеја је била да се бавимо свакодневним херојима”

Петог дана 30. Фестивала европског филма Палић, у среду 19. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су Бетина Брокемпер, продуценткиња филма “Ингеборг Бахман – путовање у пустињу”; Давиде Рицо, редитељ филма “После моста”; Серђу Куматренко, продуцент филма “Угљеник”; Маћаш Приклер, редитељ филма “Моћ”; екипа филма “Путеви хероја” - редитељка Ана Константиновић, сценаристкиња Тамара Барачков, и Жељко Максимовић; Адам Тошер, редитељ филма “Блокада”; Сњежана Митровић, модераторка и организаторка еколошке панел-дискусије „Последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом у НАТО агресији 1999. – инспирација за кинематографе“ и Стефан-Димитрије Димић, представник фестивала КФФ Сремски Карловци.

Бетина Брокемпер, продуценткиња филма “Ингеборг Бахман – путовање у пустињу” редитељке Маргарет Фон Троте, који је приказан у Главном такмичарском програму ван конкуренције, говорила је о настанку овог филма: “Продуцирање је било једноставно – прича о жени, песникињи, која је била испред свог времена, једном од првих женских гласова у послератној Немачкој… сви су били спремни. Имали смо добар аргумент – то је била неиспричана прича, није било чак ни заједничких слика Ингеборг Бахман и Макса Фриша, које су се појавиле тек сада. Сада су се појавила и писма, која нама нису била доступна и дозвољена за читање. Било је и оних који су желели да то буде више прича о Максу Фришу, али смо успели да пронађемо начин да филм исприча оно што је Маргарет хтела”.

Серђу Куматренко, продуцент филма “Угљеник” редитеља Јона Борша, приказаног у селекцији “Паралеле и судари”, говорио је о жанровској структури филма чија је радња смештена у Молдавију раних деведесетих, каде је био актуелан рат на граници са Придњестровљем. “На почетку смо хтели да направимо драму. Међутим, током припрема за филм разговарали смо са људима из подручја у коме се радња дешава, који су нам испричали доста прича с комичном цртом. То су биле тужне информације, али са доста аутоироније. Од тог тренутка смо почели да овај приступ усвајамо у сценарију. Неко овај филм види као комедију, а неки не јер разумеју метафору. Све је у очима посматрача”.

Маћаш Приклер, редитељ филма “Моћ” из исте селекције, у свом остварењу реферисао је на један истинити догађај из словачког јавног живота. “Заиста је био један случај где се још увек не зна шта се тачно десило. Медији су писали о убиству једног младића током лова, у коме је учествовао бивши председник Словачке. Филм се тим догађајем бавио неких пар минута на почетку, али улога овог филма није да буде документаран јер ми нисмо истраживачки новинари. Хтели смо да видимо како изгледа једна држава или систем, где имамо министра за кога претпостављамо да је етички на свом месту, али је питање шта ради сам систем власти када треба да заштити неку битну особу”.

Ана Константиновић, редитељка филма “Путеви хероја” приказаног у селекцији “Ецо Доx”, о идеји овог документарног остварења је рекла: “Наша идеја је била да се позабавимо свакодневним херојима, људима који су ту негде око нас, који су на неки начин невидљиви, а праве немерљиви допринос за наше заједнице, пре свега у еколошком смислу. Наша потрага за херојима је била у том смеру – да нађемо људе који раде нешто са чим можемо да се идентификујемо. Нашли смо преко 50 таквих људи од којих смо дошло до 12 протагониста у овом омнибусу”.

Шестог фестивалског дана, у четвртак 20. јула на Летњој позорници на Палићу, у Главном такмичарском програму у 21х ће бити приказан филм “Заробљен” Василиса Кацуписа а од 23х “Три хиљаде нумерисаних делова” Адама Часија. Пред почетак прве пројекције биће додељена Регионална Лифка македонском глумцу Николи Ристановском и награда Ундергроунд Спирит шпанској мултимедијалној уметници Марији Кањас. У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу Абазија на Палићу ће на репертоару бити филмови “Ембрион-ларва-лептир” Кироса Папавасилоуа (17х) и “Волиш ли ме?” Тоње Нојаброве.

Назад...
  • Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    19.04.2024.

  • Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    22.03.2024.

  • Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    22.07.2023.

  • Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    21.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић