Вести

Назад...

Прес конференција / дан 2

16.07.2023.

Прес конференција / дан 2

Радослав Зеленовић: Добитници награде “Александар Лифка” су темељ европске и наше кинематографије

Другог дана 30. Фестивала европског филма Палић, у недељу 16. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су извршни продуцент Илија Татић, директор фестивала Радослав Зеленовић, програмски директор и селектор Мирослав Могоровић, добитник награде „Александар Лифка” Богдан Диклић, селектор Главног такмичарског програма Николај Никитин, селекторка такмичарског програма “Паралеле и судари” Јулија Синкевич, селектор документарних програма Игор Тохољ, као и водитељи радионице Студентског филма - Алеш Павлин и Андријана Софранић Шућур.

Илија Татић, извршни продуцент фестивала, говорио је о отварању и ономе што ће публика моћи да види на фестивалу и ван главних програма: „Заиста смо задовољни како је фестивал отворен, што смо се поново окупили на Палићу да прославимо овај наш значајни јубилеј. Осим такмичарских програма, има заиста добрих садржаја. Данас имамо у фокусу отварања изложби у Отвореном универзитету, а креће и радионица студентских филмова, која је на неки начин пилот пројекат којим се фокусирамо на филмове младих аутора. Дакле, оне које ћемо на Палићу, надам се, виђати у такмичарском програму у наредним годинама и деценијама”.

Радослав Зеленовић, директор фестивала, осврнуо се на церемонију отварања: “За мене је посебно емотиван тренутак био када су на платну почели да се појављују досадашњи добитници награде Александар Лифка. Од њих 48 или 49, само троје није дошло на Палић да прими награду. Ти људи су темељ европске и наше кинематографије. Та чињеница да је један релативно мали фестивал, успео да доведе такве људе је најбоља и најупечатљивија лична карта нашег фестивала”.

Мирослав Могоровић, програмски директор и селектор ФЕФ Палић, најавио је шта чека публику у наставку фестивала: “Свакако бих истакао наш други такмичарски програм Паралеле и судари. Квалитет филмова у овом програму је на нивоу нашег Главног такмичарског програма, тако да га не треба пропустити. Фокус програми посвећени кинематографији Мађарске и Северне Македоније су такође одлично место за гледање неких наслова који се другачије не могу видети овде. Вечерас се отвара и програм Млади дух Европе са изузетним остварењима краткометражног филма”.

Глумац Богдан Диклић, овогодишњи лауреат награде “Александар Лифка” у категорији домаћих стваралаца, говорио је о овацијама које је добио приликом синоћњег уручења признања на фестивалском отварању: “Добио сам тако топао аплауз. Знате, човек се у том тренутку јако лепо осећа и негде му проструји из подсвести, дође му да је можда ипак вредело. Захвалио сам се свима који су бродили заједно са мном тих 48 година, али нисам споменуо глумце. Вероватно зато што ми се то негде подразумева. Хвала и њима.” О свом приступу глуми, Богдан Диклић је рекао: “Нисам га мењао од 1975. године. Сваку своју улогу сам направио код куће. И позоришну и филмску. Наравно, у комуникацији с редитељем, а првенствено у комуникацији са писцем, односно сценаристом. Када је позориште у питању, на пробе сам ишао само да проверим колико има смисла то што сам припремио, или то чиме сам хтео да превладам неки проблем. Филм је бржи и скупљи, и човек мора да дође апсолутно спреман”.

Николај Никитин, селектор Главног такмичарског програма, између осталог је рекао: „На тридесетом издању фестивала желели смо да вам представимо најбољу могућу селекцију, која на неки начин одражава и време у коме живимо. Истовремено, осврћемо се и на сопствену историју. Погледаћете репрезентацију најбољих европских аутора. Охрабрујемо публику да погледа веома позитивне европске филмове. Мислим да није време да се приказују тешки филмови, драме, дугачки црно-бели филмови, већ они који су заиста позитивни.“

Јулија Синкевич, селекторка такмичарског програма “Паралеле и судари”, о свом избору филмова је рекла: “Постоји разлог зашто је сваки од ових филмова у селекцији. Намера ми је била да представим најбоље источноевропске филмове, разноврсност у приповедању и редитељском стилу. Али такође и да адресирам важне теме, као и да подржим редитеље дебитанте. Постоје неке теме и трендови који су заједнички за филмове у селекцији, попут односа родитеља и деце, или начина на који нове технологије утичу на наше животе”.

Игор Тохољ, селектор програма Ецо Доx и Нови европски документарни филм је истакао: “У оба програма документарци рефлектују драматичност ситуације у којој се сви налазимо заједно, у разним аспектима живота - геополитички, климатски, и генерално цивилизацијски. Сви ови филмови имају једну универзалну антрополошку компоненту. У Ецо Доx селекцији некада, филмови су покушавали да укаже на неке проблеме и процесе који су тек започели, а сада су ти процеси већ увелико у току и запараво имамо тумачења или реакције на њих”.

Андријана Софранић Шућур, једна од водитеља радионице Студентског филма, осврнула се на нову селекцију фестивала на Палићу: “Прилично смо се пријатно изненадили да је Палић решио да уврсти студентски филм и да оснује ту селекцију. Маша Шаровић је урадила сјајан посао бирајући филмове. Изабрала је филмове студената са различитих академија, игране, документарне, чак и један експериментални, тако да се радујемо што ћемо их погледати. Радујем се упознавању студената са различитих академија, што ћемо да чујемо каква су њихова искуства, како раде на факултетима и које су им амбиције”.

Алеш Павлин је о радионици додао: “Радујем се разговору са студентима, и што можемо као искуснији да им помогнемо. Надам се да ће то бити на обострано задовољство”.

Трећег фестивалског дана, у понедељак 17. јула на Летњој позорници на Палићу, у Главном такмичарском програму у 21х ће бити приказано остварење “Савршени дани” Вима Вендерса (ван конкуренције), а од 23х филм “Црвено небо” Кристијана Пецолда. У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу Абазија на Палићу ће на репертоару бити филмови “Свакодневни пропусти” Кристине Гросан (17х) и “Хлеб и со” Дамјана Коцура (19х).

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић