Вести

Назад...

Лангстон Уибел: Рад са Кристијаном Пецолдом је невероватно искуство

18.07.2023.

Лангстон Уибел: Рад са Кристијаном Пецолдом је невероватно искуство

Лангстон Уибел: Рад са Кристијаном Пецолдом је невероватно искуство

Четвртог дана 30. Фестивала европског филма Палић, у уторак 18. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су Лангстон Уибел, глумац у филму “Црвено небо”; Клара Власакова, сценаристкиња филма “Свакодневни пропусти”; добитници АФИФС награде, екипа филма “Да ли сте видели ову жену?” - редитељи Душан Зорић и Матија Глушчевић, и продуценткиња Чарна Вучинић; копродуценти филма “Снег и медвед” - Милош Ивановић и Андријана Софранић Шућур; Мирона Раду са АБИФФ Фестивала; Валентин Урзицеану, редитељ филма “Довољно близу”; Фредерик Корнет из Еуропе Цинемас; Бобан Стефановић, председник Управног одбора Мреже киноприказивача Србије, аутор изложбе “Мија Алексић - Бити глумац” и коорганизатор Семинара “Иновације у киноприказивачкој делатности – Европске перспективе српских биоскопа”; Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић, аутори књиге „Критички водич кроз српски филм 2018-2022.“ и Саша Радојевић, аутор књиге „Српски филм: Педесете“.

Лангстон Уибел, глумац у филму “Црвено небо”, приказаном у Главном такмичарском програму, говорио је о сарадњи са редитељем овог остварења: “Са Кристијаном Пецолдом сам се упознао годину дана пре почетка снимања, тако да сам имао толико времена да се припремим за улогу. Рад са њим је невероватно искуство. Кристијан је током година креирао веома посебан начин снимања и имали смо јако пуно времена да снимамо наше сцене. Кључна реч је сигурност – он заиста има осећај за стварање сигурног креативног простора, где свако у просторији може да прикаже најбољу верзију себе.

Клара Власакова, сценаристкиња филма “Свакодневни пропусти” Кристине Гросан, приказаног у селекцији “Паралеле и судари”, говорила је о инспирацији за радњу овог остварења: “Једна од три главне јунакиње је Хана, жена у својим шездесетим годинама, и она има чудног робота-пса који јој је остао од преминулог супруга. Она није сигурна у каквом је тачно односу с тим необичним љубимцем. Корен ове радње је у новинском чланку о роботима-псима у Јапану: компанија која их је производила је престала да производи резервне делове, па су они почели да “умиру”, а њихови власници да их сахрањују уз одговарајуће ритуале и церемоније. Прича ове јунакиње је о томе на који начин приступамо АИ свету и играчкама, о томе шта је природно а шта је вештачко”.

Душан Зорић, један од двојице редитеља филма “Да ли сте видели ову жену?”, добитника овогодишње награде АФИФС за најбољи српски филм, говорио је о смелом редитељском приступу овом делу: “Када смо почели да размишљамо о филму и док смо га правили, мени се свидела идеја да филм подели људе. Када се то деси у пракси није свеједно, ипак бих више волео да се људима свиди филм. Али, очекивали смо да ће бити подељене реакције”.

Матија Глушчевић, коредитељ филма, осврнуо се на искуство заједничког рада са Душаном Зорићем: “Није било поделе посла међу нама. Знали смо од почетка да све хоћемо да радимо заједно и то се десило спонтано. Ми смо у том смислу сродне душе. Много је забавније радити у пару, јер онда није само питање твог личног ега, већ константно можеш да причаш с неким и да одмах добијеш повратну информацију, реакцију да ли је твоја идеја занимљива или није”.

Милош Ивановић, копродуцент филма “Снег и медвед”, о настанку овог дела је рекао: “Пројекат филма је учествовао на радионици Фирст Филмс Фирст коју је водио Стефан Арсенијевић, где смо упознали продуценткињу и редитељку, и они су желели да сарађујемо. То је било релативно брзо након што смо основали продукцију. За дебитански филм прилично је успешно финансиран, а био је до сад успешан и по наградама и дистрибуцији”.

Петог фестивалског дана, у среду 19. јула на Летњој позорници на Палићу, у Главном такмичарском програму у 21х ће бити приказан филм “Стари храст” Кена Лоуча а од 23х “Земља кратких реченица” Хеле Јоф. Непосредно пред почетак првог филма, редитељу Андресу Дрезену ће бити додељена награда “Александар Лифка” у категорији иностраних стваралаца. У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу Абазија на Палићу ће на репертоару бити филмови “Хладан попут мермера” Асифа Рустамова (17х) и “Живи светац” Тинатин Кајришвили (19х).

Назад...
  • Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    19.04.2024.

  • Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    22.03.2024.

  • Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    22.07.2023.

  • Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    21.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић