Вести

Назад...

“Да ли сте видели ову жену?” добитник награде Асоцијације филмских фестивала Србије (АФИФС) за најбољи српски филм

18.07.2023.

“Да ли сте видели ову жену?” добитник награде Асоцијације филмских фестивала Србије (АФИФС) за најбољи српски филм

Филм “Да ли сте видели ову жену?” редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића овогодишњи је добитник награде Асоцијације филмских фестивала Србије (АФИФС) за најбољи српски филм. За најбољи филм у српској мањинској копродукцији проглашено је остварење “Снег и медвед” турске редитељке Селчен Ергун, у коме су учествовали продуценти из Србије Милош Ивановић и Андријана Софранић Шућур (Сет Саил Филмс). Одлуку је донела Национална секција Србије Међународне Федерације критичара (ФИПРЕСЦИ).

Награде за ова два филма је 18. јула, на 30. Фестивалу европског Филма Палић, доделила Асоцијација филмских фестивала Србије – АФИФС, коју чини седам филмских фестивала у Србији: Фестивал европског филма Палић, Фестивал филмског сценарија (Врњачка Бања), Фестивал глумачких остварења - Филмски сусрети (Ниш), Лесковачки интернационални фестивал филмске режије - ЛИФФЕ, Фестивал ауторског филма (Београд), Шумадијски интернационални филмски фестивал дебитантског филма (Крагујевац) и фестивал Слика у покрету (Нови Сад).

Божидар Зечевић, председник Националне секције ФИПРЕСЦИ Србија, уручио је награду за најбољи српски филм продуценткињи Чарни Вучинић, која се поклонила публици заједно са редитељима награђеног остварења, Душаном Зорићем и Матијом Глушчевићем. Награду за најбољу српску мањинску копродукцију примили су Милош Ивановић и Андријана Софранић Шућур.

Филм “Да ли сте видели ову жену?” редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића премијерно је приказан прошле године на Филмском фестивалу у Венецији, у оквиру званичног такмичарског програма “Недеља критике” (Сеттимана Интерназионале делла Цритица). Освојио је награду за најбољу режију на Бангкок Wорлд Филм Фестивалу и награду критике за најбољи филм на 24. Међународном фестивалу независног филма "Блацк Мовие" у Женеви. Кроз три различита живота, филм прати живот једне средовечне жене која покушава да искочи из своје коже, стоји у синопсису овог остварења.

Филм “Снег и медвед” турске редитељке Селчен Ергун имао је светску премијеру на прошлогодишњем, 47. фестивалу у Торонту (ТИФФ), једном од најпрестижнијих и најрелевантнијих у свету. Освојио је награду за најбољи дебитантски филм 2022. на Анталyа Голден Оранге Филм Фестивалу, а приказан је на фестивалима широм света.Радња филма прати младу медицинску сестру Асли, која је недавно добила службу у малом снегом прекривеном забаченом граду у Турској. “У овом малом граду, где су полицајцима највеће проблеме причињавали слепи мишеви, изненадни нестанак човека ствара пометњу. Корак по корак, Асли се налази усред вртлога односа моћи, тајни и сумњи”, наводи се у опису филма.

Назад...
  • Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    Попуни упитник и освоји пропуснице за 31. Фестивал

    19.04.2024.

  • Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    Лаб Феммес де Цинéма: Србија остаје међу неколико европских држава које немају политику и статистику у вези са положајем жена у филмској индустрији

    22.03.2024.

  • Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    Горки Лист награда публике филму “Стари храст” Кена Лоуча

    22.07.2023.

  • Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

    21.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић