Награда публике Награда публике

Вести

Назад...

Радивоје Буквић: “Драго ми је да имамо Миру Бањац живу, здраву, и пуну радости у 94. години”

25.07.2024.

Радивоје Буквић: “Драго ми је да имамо Миру Бањац живу, здраву, и пуну радости у 94. години”

Шестог дана 31. Фестивала европског филма Палић, у четвртак 25. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су редитељ Мануел Мартин Куенка, продуцент Предраг Бамбић, редитељ Золтан Шифлиш, редитељ и глумац Радивоје Буквић, редитељка Леа Видаковић, селектор програма Студентски филм – Дејан Дабић, представници фестивала 21114 Фим Фест - Марина Тодић, Дуња Макша, Теодора Јонузовић, Сара Дедић, ауторка књиге “Посебан кадар” Јелица Стојанчић, и један од аутора текстова у овој књизи - Драгомир Зупанц.

Мануел Мартин Куенка, редитељ филма “Андреина љубав” који је приказан у Главном такмичарском програму фестивала, говорио је о темама које покреће његов филм: “Мислим да млади људи имају проблеме са дрогом и зависношћу јер не налазе место у свету где би их дочекали с наклоношћу и љубављу. Док смо радили истраживање за филм и потом кастинг, срели смо око 500 људи. Открио сам да је већина младих веома забринута око тога шта се дешава у породици, са њиховим родитељима и пријатељима. И наравно, брину због љубави”.

Предраг Бамбић, продуцент, филм „Планета Шљивова” приказаног у селекцији “Ецо Доx”, о овом остварењу и његовим протагонистима је рекао: “Ми смо нашли једно мало село које се зове Шљивова, у коме живи неколико већих породица у 5-6 заселака. Они успевају да тешким, ручним, напорним радом изграде неку врсту утопије, свој мали свет у коме се зна ред и поредак. Али их је страх јер се њихово село налази на само пет километара од планираног рудника литијума. Они су врло свесни да се савремена цивилизација базира на рударењу, и не желе да зауставе развој своје земље, али истовремено не би хтели да оду”.

Золтан Шифлиш, редитељ документарног филма „Смрт голмана“ приказаног у селекцији Нови мађарски филм, о животу и трагичној смрти некадашњег фудбалског репрезентативца Гезе Шифлиша, говорио је о истраживачкој позадини овог остварења: “Знали смо да имамо рођака који је јако познат, али нисмо знали због чега је ликвидиран од стране Ракошијевог режима у Мађарској. Нисам био први који је покушао да открије ову тајну, а у почетку нисмо имали ништа сем породичне легенде и свега осам фотографија. Након интензивног трагања сазнали смо за трагичну судбину налик на грчку трагичну драму – оженио се Јеврејком, и управо његова породица га је ликвидирала”.

Глумац Радивоје Буквић режирао је краткометражни филм „Још један дан“ у коме је главну улогу одиграла Мира Бањац, а овај филм приказан је претходног дана у селекцији “Млади дух Европе”. О синоћњој емотивној пројекцији на Палићу је рекао: “Мира Бањац у филму игра једну и једину улогу. То је био својеврстан изазов и за њу и за мене као редитеља, да ставимо један лик у једну ситуацију и локацију, и да покушамо да направимо нешто узбудљиво, атрактивно и занимљиво. Јуче смо у сали која се зове Мира Бањац имали прилику да прикажемо тих 15 минута педантно скројене приче која је успела да изазове емоцију. Посебно ми је било драго да имамо Миру Бањац, живу и здраву у 94. години, пуну радости, у њеној сали, где публика доживљава и позитивну и негативну емоцију, што јесте био циљ филма. Јако ми је драго што је Мира јуче била присутна и тог момента ћу се дуго сећати.“

Седмог, последњег фестивалског дана, у петак 26. јула на Летњој позорници на Палићу, у 21х биће додељена фестивалска признања најбољим европским остварењима, након чега ће у Главном такмичарском програму ван конкуренције бити приказан “Други чин” Квентина Дипијоа. У програму Специјалне пројекције, у Биоскопу Абазија од 18 часова биће приказано документарно остварење “Топли филм” редитеља Драгана Јовићевића.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

Назад...
  • Горки Лист награда публике филму “78 дана” Емилије Гашић

    Горки Лист награда публике филму “78 дана” Емилије Гашић

    29.07.2024.

  • Свечано затворен 31. Фестивал европског филма Палић

    Свечано затворен 31. Фестивал европског филма Палић

    27.07.2024.

  • Емилија Гашић: Све је почело од касета које смо снимали током бомбардовања

    Емилија Гашић: Све је почело од касета које смо снимали током бомбардовања

    26.07.2024.

  • Златни торањ 31. Фестивала европског филма Палић филму „78 дана“ Емилије Гашић

    Златни торањ 31. Фестивала европског филма Палић филму „78 дана“ Емилије Гашић

    26.07.2024.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић