Награда публике Награда публике

Вести

Назад...

Емилија Гашић: Све је почело од касета које смо снимали током бомбардовања

26.07.2024.

Емилија Гашић: Све је почело од касета које смо снимали током бомбардовања

Седмог дана 31. Фестивала европског филма Палић, у петак 26. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су чланови екипе филма “78 дана” – редитељка Емилија Гашић, продуцент Милош Ивановић, и глумице Викторија Васиљевић, Милица Гицић, Тамара Гајовић, Маша Ћировић, и Јелена Ђокић; редитељ Марко Рат, глумац Дата Чачуа, редитељ Анџеј Јакимовски, редитељ Адам Брајер, продуценткиња Андреа Аустриц, редитељ Драган Јовићевић, и представници фестивала - Илија Татић, извршни продуцент фестивала, Мирослав Могоровић, програмски директор ФЕФ Палић, Радослав Зеленовић, директор фестивала, и Николај Никитин, селектор Главног такмичарског програма, који су сумирали утиске са овогодишњег издања манифестације.

Емилија Гашић, редитељка филма „78 дана“, осврнула се на сам настанак идеје за филм: „Дефинитивно је кренуло од мог личног осећаја, јер сам била дете и имала сам седам и по година. Тај период памтим јако добро. Почело је од мојих касета које смо снимали током бомбардовања, и током пандемије вратила сам се тим касетама. Желела сам да направим филм који изгледа као да је снимљен на једну касету, коју налазите 25 година касније“. О специфичном формату у коме је снимљен филм, Емилија Гашић је рекла: „Те касете и камере су обележиле тај период. Сви га се сећамо по ВХС-у или по Хи-8 формату који је био распрострањенији. Ко је имао камеру у кући, веће су шансе да је имао баш ту камеру“.

Марко Рат, редитељ филма „Осам призора на језеру Бива“ који је претходног дана приказан у оквиру такмичарског програма „Паралеле и судари“, о генези филма је рекао: „Моја почетна тачка је била магијско мишљење као начин размишљања. Затим сам почео да тражим основу за све то. Пронашао сам дивну књигу сличног назива као и филм, која ми је дала слободу да поставим те старе јапанске љубавне приче у западно окружење. Те приче су универзалне”.

Дата Чачуа, главни глумац у филму „Паноптикон“ приказаном у селекцији „Паралеле и судари“, говорио је о односу са редитељем Џорџом Сихарулидзеом: “Веровали смо један другом и постали смо добри пријатељи. На почетку смо разговарали о једноставним стварима, животу, мом јунаку у филму, па смо открили да су и наши животи слични. На почетку је ова сличност била и готово застрашујућа, али навикли смо се с временом“.

Анџеј Јакимовски, редитељ филма „Осмех судбине“ приказаног у селекцији „Паралеле и судари“, ово остварење засновао је на причи свог пријатеља, уметничког фотографа, који је се нашао у сличној ситуацији као и главни јунак филма. „Прича јесте истинита и због тога сам је искористио. Али она истовремено прича и показује ситуацију моје генерације, мојих пријатеља. Можда је и о мојој земљи, о Европи“, рекао је Јакимовски, који је филм снимао на грчком острву Нисирос. „Грчки менталитет је сјајан, и мислим да је доста сличан српском“, закључио је пољски редитељ.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

Назад...
  • Горки Лист награда публике филму “78 дана” Емилије Гашић

    Горки Лист награда публике филму “78 дана” Емилије Гашић

    29.07.2024.

  • Свечано затворен 31. Фестивал европског филма Палић

    Свечано затворен 31. Фестивал европског филма Палић

    27.07.2024.

  • Емилија Гашић: Све је почело од касета које смо снимали током бомбардовања

    Емилија Гашић: Све је почело од касета које смо снимали током бомбардовања

    26.07.2024.

  • Златни торањ 31. Фестивала европског филма Палић филму „78 дана“ Емилије Гашић

    Златни торањ 31. Фестивала европског филма Палић филму „78 дана“ Емилије Гашић

    26.07.2024.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић