Вести

Назад...

Свечано затворен 29. Фестивал европског филма Палић

23.07.2022.

Свечано затворен 29. Фестивал европског филма Палић

Свечаном церемонијом доделе награде „Александар Лифка“ у категорији иностраних стваралаца, фестивалских признања најбољим европским остварењима, као и приказивањем филмова „Рез“ Мишела Азанависијуса и „Памфир“ Дмитра Сухолиткија-Собчука, у петак 22. јула на Летњој позорници затворен је 29. Фестивал европског филма Палић.

Награду „Александар Лифка“ редитељу Мишелу Азанависијусу уручио је програмски директор фестивала Мирослав Могоровић, који је истакао да му је велика част да уручи награду за допринос европској кинематографији једном од највећих аутора данашњице. Мишел Азанависијус се на награди захвалио речима: „Јако сам дирнут и захвалан. Ово је награда за целокупно стваралаштво и јако ми значи. Захваљујем се организаторима овог фестивала, не само због награде већ и због тога што су организовали овакву манифестацију. Хвала и публици која долази да гледа филмове. Оваква врста манифестација је јако важна за кинематографију“.

Специјално признање Међународног жирија критике додељено је филму „Будале“ Томаша Василевског, који се видео изјавом захвалио фестивалу и жирију на овој награди. „Волим вас и већ ми недостајете“, закључио је Василевски. Међународни жири критике за најбољи филм у такмичарском програму Паралеле и Судари одабрао је остварење „Визија лептира“ Максима Наконечнија, који је путем видео снимка поручио: „Хвала вам, не само на овој награди која је сјајна, већ и на давању простора и другим украјинским филмовима. У временима када су наша култура, идентитет и гола егзистенција под претњом елиминације, то је питање опстанка. Хвала вам на овој солидарности“.

Посебно признање жирија ФИПРЕСЦИ додељено је филму „Памфир“ Дмитра Сухолиткија-Собчука.

Награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм Главног такмичарског програма добио је филм „Римини“ Улриха Зајдла, а признање је примила глумачка екипа филма – Михаел Тхомас, Инге Мау и Теса Гетлихер. „Јако ми је драго и почаствован сам што сам овде на Палићу. Ово је мој трећи пут да долазим. Прошле ноћи сам послао молбу према универзуму и ево, добио сам награду. Улрих Зајдл такође шаље своје поздраве. Волим Палић и драго ми је што сам овде“, рекао је Михаел Томас. „Разговарала сам са Улрихом који ми је рекао да воли овај фестивал и да ће опет доћи“, додала је Инге Мау.

Жири Главног такмичарског програма доделио је специјално признање филму „Нежно“ Ане Немеш и Ласла Чуја. У име екипе филма, награду је примио главни глумац у филму Ђерђ Турош, који се публици обратио речима: „Ово је савршен фестивал и људи су веома љубазни. Највећа радост за мене била је да су и публика и жири заједно уживали у филму. Хвала вам на награди и љубави коју сте нам пружили“.

Редитељ Дмитро Сухолитки-Собчук добитник је и награде Палићки торањ за најбољу режију, за филм „Памфир“. У његово име награду је примила глумица Јелена Кохлаткина, а редитељ се публици обратио видео поруком: „Веома ценим ову награду, као и могућност да поделим добре вести са мојим суграђанима у Украјини, јер тренутно нема толико много разлога за радост. Надам се да ће ова мала кап доброте добро доћи украјинским грађанима, који заиста верују у бољу будућност“.

Добитник Златног торња за најбољи филм у Главном такмичарском програму фестивала је остварење „Магнетна резонанца“ Кристијана Мунђуа. Редитељ награђеног остварења захвалио се писаном поруком: „Желим да се захвалим фестивалу што је помогао филм да се представи међународној публици. Изузетно ми је драго да је жири наградио наше напоре. Верујем да ће награда довести публику на пројекције филмова у биоскопима. Верујем у филмску причу о обичним људима испричану са страшћу. Магнетна резонанца је прича о свету данашњице“.

Публици се на крају свечане церемоније затварања обратио Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског Филма Палић, који се захвалио присутнима на помоћи да фестивал опстане, те најавио предстојеће фестивалско издање: „Уз вашу помоћ, дошли смо до броја 30. Шта ће бити и како ће изгледати тај фестивал, чуће се. Желим да вам закажем састанак од 15. до 21. јула 2023. године на овом и свим фестивалским местима. Добродошли!“

Овогодишње, 29. издање Фестивала европског филма Палић, одржано је од 16. до 22. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивал је ове године одржан на више локација, међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуроцинема, Абазија и Лифка. Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици је представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина.. Поред богатог филмског програма, публика је могла да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

Спонзор - пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења кроз Горки Лист награду публике. Ове године је традиционална сарадња била проширена и на музички део фестивалског програма.

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић