Вести

Назад...

Иштвану Борбашу уручена награда Underground Spiritна 29. Фестивалу европског филма Палић

22.07.2022.

Иштвану Борбашу уручена награда Underground Spiritна 29. Фестивалу европског  филма Палић

У четвртак, 21. јула на Летњој позорници Палић, награда Underground Spiritуручена је Иштвану Борбашу, шведском сниматељу и директору фотографије. Ово признање додељује Фестивал европског филма Палић за изузетан допринос на пољу независног филма.

Мирослав Могоровић, програмски директор Фестивала европског филма Палић, уручио је награду овогодишњем лауреату и том приликом рекао: „Иштван је један од оних уметника који су стварно обележили филм и кинематографију. За њега у правом смислу важи она народна пословица да слика говори више од хиљаду речи“.

Иштван Борбаш се присутнима обратио речима: “Резултат мојих тридесет година рада са Ројем Андерсоном је то што стојим овде пред вама. Веома сам срећан што примам ову награду и напоменуо бих да је ово најхуманији фестивал на коме сам учествовао”.

Овогодишњи лауреат Иштван Борбаш, шведски директор фотографије, сниматељ реклама и играних филмова који је рођен 1954. у Будимпешти, током своје каријере снимио је преко 50 реклама, неколико кратких и пет дугометражних филмова. Радио је са редитељима и уметницима као што су Рој Андерсон, Симон Стахо, Мириам Бакстром, Стиг-Аке Нилсон, Фабио Гали, Јонас Далберг, Илмар Таска, Андраш Шурањ.

Сарадњу са редитељем Ројом Андерсоном отпочео је 1984. и током протеклих 30 година колико је провео у Студију 24, направили су безброј реклама и филмова различите дужине, од 15 секунди до 2 сата. Већина ових пројеката била је запажена у Шведској, али и на међународном нивоу. Његов последњи филм са Ројом Андерсоном, Голуб седи на грани размишљајући о постојању, награђен је Златним лавом на Венецијанском филмском фестивалу 2014.

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић