Вести

Назад...

Филм “Мурина” добитник награде МИОБ Неw Висион Аwард на 29. Фестивалу европског филма Палић

21.07.2022.

Филм “Мурина” добитник награде МИОБ Неw Висион Аwард на 29. Фестивалу  европског филма Палић

У среду 20. јула у оквиру Фестивала европског филма Палић, на Летњој позорници додељена је награда МИОБ Неw Висион Аwард остварењу “Мурина” редитељке Антонете Аламат Кусијановић. Ова награда додељује се европским филмовима нових обећавајућих редитеља, с изузетним кинематографским приступом и уметничким рукописом, који заслужују ширу интернационалну пажњу.

Редитељка Антонета Аламат Кусијановић ће уз награду добити 3.000 евра, а награђени филм ће добити позив за приказивање на фестивалима чланова МИОБ мреже, као и пакет титлова на шест језика фестивала у мрежи – француском, немачком, италијанском, литванском, шпанском и српском.

У образложењу награде, које су у видео снимку прочитале директорке фестивала Crossing Europe из Линца, Сабине Гебетсроитхер и Катхарина Риедлер, између осталог наводи се да је награђени филм „напета психолошка драма о одрастању, која исказује суптилан, али снажан став о мизогинији и личним изборима“, те да је „бриљантан деби који је подржао и Мартин Скорсезе“.

Антонета Аламат Кусијановић захвалила се путем видео снимка речима: “Веома сам тужна што нисам ту са вама, и надам се да ће мој тим имати добру журку вечерас. Надам се да ћу имати прилику да дођем на Палић ускоро”.

Радња филма “Мурина” прати тинејџерку Јулију која, како би побегла од свог немилосрдног оца, тражи очинску фигуру у његовом пријатељу богаташу, током заједничког одмора на Јадрану. Филм је премијерно приказан прошле године у Кану где је освојио престижну награду Camera d'Or, која се додељује најбољем дебитантском филму у оквиру свих фестивалских програма. Уз младу глумицу Грацију Филиповић у главној роли, остале водеће улоге тумаче Леон Лучев, Даница Ћурчић и Клиф Куртис.

Мрежа МИОБ је званично формирана и први пут представљена јавности током 25. издања фестивала на Палићу 2018. године, након чега се она интензивно развија. Мрежу тренутно чини седам фестивала посвећених европској кинематографији – Трст (Италија), Севиља (Шпанија), Линц (Аустрија), Котбус (Немачка), Виљнус (Литванија), Лез Арк (Француска) и Палић (Србија), који годишње окупљају преко 250.000 посетилаца филмских програма, као и неколико хиљада уметника и филмских професионалаца који учествују у реализацији фестивала.

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић