Вести

Назад...

Златни торањ 29. Фестивала европског филма Палић филму „Магнетна резонанца“ Кристијана Мунђуа

22.07.2022.

Златни торањ 29. Фестивала европског филма Палић филму „Магнетна резонанца“ Кристијана Мунђуа

На завршној конференцији за медије 29. Фестивала европског филма Палић, 22. јуна на Великој тераси проглашени су добитници награда Златни торањ за најбољи филм, Палићки торањ за најбољу режију, специјалног признања жирија Главног такмичарског програма, награде за најбољи филм у селекцији Паралеле и Судари, специјалног признања жирија критике и награда жирија ФИПРЕСЦИ, којима ће признања бити уручена на свечаној церемонији затварања фестивала.

Жири главног такмичарског програма 29. Фестивала европског филма Палић, у саставу: продуценти Мајкл Џејмс Мекмахон и Катриел Шори; глумица Катарина Радивојевић; продуценткиња, селекторка и кустоскиња Лорна Ти; и селектор фестивала у Котбусу Џошуа Џади; једногласно је доделио награду Златни торањ за најбољи филм Главног такмичарског програма остварењу „Магнетна резонанца“ редитеља Кристијана Мунђуа. Жири је у свом образложењу написао: „Магнетна резонанца је веома сложен и потресан приказ пукотина у друштву изазваних капитализмом и миграцијама, приказ прошлости која се увек враћа да нас прогања и раздваја уместо да нас спаја и веже. Убедљиви ликови живе у свету у коме су заробљени у ситуацијама које нису у стању да промене. Филм одликује сигурна режија, ангажовање на вишеструким правцима политичког и личног, а све заједно на начин који само мајстор филма може елегантно да изведе“.

Награду Палићки торањ за најбољу режију жири је доделио Дмитру Сухолиткију-Собчуку, за филм „Памфир“. У образложењу одлуке стоји: „Овај филм је маестрално кореографисана прича о оцу и сину, укључујући магичне животињске маске које терају зле духове зиме на епским локацијама, трансформишући на сиров начин утицаје савремених миграција радне снаге на породицу“.

Жири је доделио специјално признање филму „Нежно“ Ане Немеш и Ласла Чуја, „због режије са исказаним великим талентом и осећајношћу, као и за креирање нежних и дирљивих тренутака, у свету који захтева савршенство уз немогуће жртве“.

Међународни жири критике 29. Фестивала европског филма Палицћ, у саставу: Наталија Серебриакова из Украјине, Волфганг Мартин Хамдорф из Немачке, и Мартин Милинковић из Хрватске, донео је једногласну одлуку да за најбољи филм у такмичарском програму „Паралеле и Судари“ одабере остварење „Визија лептира“ Максима Наконечнија, за „исказану способност да се филмским средствима актуелна дешавања у Украјини пренесу на модеран и савремен начин“. Жири је оценио да „највиши ниво кинематографског стваралаштва младог редитеља који обећава, даје наду да европска кинематографија има веома светлу будућност“.

Специјално признање жирија критике додељује се филму „Будале“ Томаша Василевског, за „реалистичан потрет насликан најфинијом филмском естетиком“.

Жири ФИПРЕСЦИ 29. Фестивала европског филма Палицћ, у саставу: Микеле Санциси, Сунчица Уневска и Ингрид Бербаум, награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм Главног такмичарског програма доделио је остварењу „Римини“ Улриха Зајдла - „за јединствену визију мајстора европског филма, који креира сопствену реалност и нове иконе, као и због главног јунака Ричија Брава, који је рокер у срцу иако пева шлагере“.

Посебно признање жирија ФИПРЕСЦИ додељено је филму „Памфир“ Дмитра Сухолиткија-Собчука. У образложењу стоји да је награда додељена „младом редитељу који је свој први дугометражни филм креирао с јаком, личном визијом и причом, те беспрекорном фотографијом“. Жири је додао да је ово „хумана и универзална прича о енигматичном човеку који се труди да заштити благостање своје породице у најгорим могућим околностима“.

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић