Žiri festival

MIRA FORNAY

Mira Fornay je studirala na FAMU u Pragu kao i na Nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi u Londonu. 2005. učestvovala je u filmskoj radionici Abbas Kiarostami-a. Snimila je 13 kratkih filmova i dva dugometražna igrana filma, LISICE (2009.) i MOJ PAS KILER (2013.) koji je nagrađen za režiju na Roterdamskom filskom festivalu u glavnom takmičarskom programu. Njen rad je uglavnom usmeren na sopstvene autorske filmove bazirane na temeljnim antropološkim istraživanjima.

 

AGNEŠ KOČIŠ

Agneš Kočiš rođena je u Budimpešti 1971. Na Eötvös Lóránd univerzitetu proučavala je Poljski jezik i književnost, estetiku i teoriju filma a filmsku režiju diplomirala je na Akademiji drame i filma u Budimpešti. Njeni kratki filmovi prikazivani su na brojnim festivalima. Njen prvi igrani film SVEŽ VAZDUH prikazan je na 59. izdanju Filmskog festivala u Kanu u programu Semaine de la Critique (Sedmica Kritike) kao i na 80 drugih festivala, osvojivši 14 nagrada. Njen drugi igrani film ADRIEN PAL osvojio je nagradu na 63. izdanju Kanskog festivala, u programu Un Certain Regard (Poseban pogled). Za svoje delo dobila je i nacionalno priznanje Mađarske, Bela Balaž 2011.

CHRISTIAN JEUNE

Christian Jeune je direkor odseka za film Filmskog festivala u Kanu. Njegovo plodno iskustvo i stručnost rezultat su duge karijere na vodećem filmskom festivalu u svetu. Radi na predstavljanju festivala u inostranstvu i na pronalaženju filmova, posebno se fokusirajući na filmove iz Azije. Timu najprestižnijeg filmskog festivala pridružio se 1983. Isprva je radio u pres službi a od 1995. vodi Filmski odsek festivala, gde upravlja procesom predselekcije i selekcije filmova.

DOME KARUKOSKI

Dome Karukoski, rođen 1976. na Kipru, jedan je od najpriznatijih Finskih reditelja sa preko 30 festivalskih nagrada i velikim uspehom u bioskopima. Njegovi filmovi daju teškim temama topliji izgled. 2013. bio je izabran među 10 režisera u svetu koje treba gledati od strane časopisa Variety. Njegova filmografija uključuje The Grump (2014), Heart of a Lion (2013), Lapland Odyssey (2010), Forbidden Fruit (2009), Home of the Dark Butterflies (2008) i Beauty and the Bastard (2005)

JOHAN KUNKE

Studirao je na Pozorišnoj školi u Geteborgu a potom nastavio studije na Pozorišnoj akademiji u Malmeu i u Stone Street Studiju Njujorškog univerziteta. Igrao je u mnogim pozorištima uključujući Stokholmsko gradsko pozorište, Geteborško gradsko Pozorište, Gradsko pozorište Malmea i Teatar Tribunal. Johan Kunke se pojavljivao na filmu i televiziji mnogo puta ali je njegova uloga u filmu TURISTA Rubena Ostlanda bila veoma zapažena. Film je na Kanskom festivalu 2014. osvojio nagradu žirija a iste godine izabran je za švedskog predstavnika za Oskara 2015.

SERGEJ TRIFUNOVIĆ

Sergej Trifunović, rođen 1972., važi za jednog od najpopularnijih srpskih glumaca svoje generacije. Studirrao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a na velikom platnu se prvi put pojavio 1995. u filmu TUĐA AMERIKA. Proslavio se ulogama u filmovima UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM, STRŠLJEN, MUNJE! itd.