PPP Nove ore dopo

Izložba Ilije Šoškića „PPP Nove ore dopo“, posvećena čuvenom italijanskom reditelju i piscu Pjeru Paolu Pazoloniju (Pier Paolo Pasolini), u bioskopu Abazija na Paliću (19-24.07.2015. od 19:00h do 24:00h), sadrži 15 fotografija snimljenih 9 sati nakon ubistva Pazolinija, na lokaciji gde je pronađeno njegovo telo.

Ilija Šoškić o Pjeru Paolu Pazoloniju (i izložbi) kaže On, Pjer Paolo Pazolini, bio je moj komšija. Posećivali smo bar Perù u ulici Monserato, gde se nalazio i GAP, Galerija međunarodnog fluxusa. S druge strane Cvetnog Polja, u ulici Paradizo (Raj), nalazila se (i još je tamo) legendarna galerija „Attiko“. To je bio rimski ambijent italijanske avangarde i međunarodne. S Pazolinijem sam imao distanciran odnos, samo zbog posla, zbog njegove umetnosti. Smatrao sam ga poliedrično genijalnim umetnikom, alogičnim, i samouništavajućim. To je okvir šezdesetih/sedamdesetih godina „druge“ avangarde koja je pronosila umetnost i kulturu na najviši nivo, ali također i u ekstreme, zbog čega beše i samouništavajuća: cena koju avangarda plaća po prirodi stvari, to jest usled istraživanja „udaha iznad“.
1975. godine, 2. novembra, nakon što sam proveo noć ispred radija (kao što često činim nakon određenog časa) i čuvši vesti o smrti, ubistvu, Pjera Paola Pazolinija, vrlo konfuznih vesti, sačekao sam jutro i verodostojnost informacije, te sam odlučio da otputujem na mesto događaja. Radilo se o močvari u području Idroskalo, gde se nalazio poznati fudbalski teren za mali fudbal Pazolinija i njegovih „životnih dečaka“. Oko 11 ujutro bio sam već na licu mesta. Našao sam momke koji su igrali fudbal, spremni da budu fotografisani! Na uglu fudbalskog terena desila se tragedija, označena krugom od kamena i cigle (stvari nađene u blizini) i sa nešto krede; izgrađen ‘mauzolej’ sa krstom od dva komada drveta nađenih u đubrištu, sa ispisanim slovima „Pjer P. Pazolini“. To je bila scenografija jednog mučeništva, jednog umetnika. Prisetio sam se ubistva Arhimeda kao i cinizma nesavršene civilizacije”.

Izložba će biti otvorena 19.07. u 19h 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn