Nagrade

Festival evropskog filma Palić dodeljuje nagrade Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a dodeljuje se i Specijalna nagradu žirija. Međunarodni žiri kritike dodeljuje nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari

I ove godine selekcija Mladi duh Evrope nagrađuje evropskog filmskog stvaraoca nagradom Underground Spirit.

nagrade

DRUŠTVO FILMSKIH VELIKANA EVROPE

Nagrada „Aleksandar Lifka“, kojom Festival evropskog filma na Paliću nagrađuje filmske stvaraoce za izuzetan doprinos kinematografiji Evrope, dodeljuje se od 2000. godine. Prvi dobitnici ovog priznjanja bili su mađarski reditelj i scenarista Mikloš Jančo i srpska glumica Milena Dravić a ovogodišnji Želimir Žilnik i Roj Anderson.

Želimir Žilnik autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na internacionalnim filmskim festivalima. Od samog starta profesionalnog rada na filmu, okrenut savremenim temama, koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice (ŽURNAL O OMLADINI NA SELU, ZIMI“ (1967), „NEZAPOSLENI LJUDI“ (1968) i „LIPANJSKA GIBANJA“ (1968)). Studentske demonstracije ’68. tema su i Žilnikovog prvog igranog filma RANI RADOVI (1969) nagradjenog Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu. Nakon problema sa cenzurom u Jugoslaviji, Žilnik sredinu sedamdesetih godina provodi u Nemačkoj, radeći za nezavisnu filmsku industriju.

Zelimir ZilnikPo povratku u zemlju osamdesetih godina režira seriju dobro primljenih televizijskih doku-drama (BRUKLIN GUSINJE, STARA MAŠINA i dr.) koje u fokusu imaju nagoveštaj nadolazećih nacionalističkih tenzija te raspad Jugoslavije. Tokom devedesetih, u nezavisnim filmskim i medijskim produkcijama realizuje niz igranih i dokumentarnih filmova na temu kataklizme na Balkanu (TITO PO DRUGI PUT MEDJU SRBIMA, MARBLE ASS, DO JAJA, KUD PLOVI OVAJ BROD i dr.).

Slom sistema vrednosti u post-tranzicijskim zemljama Centralne i Istočne Evrope, problemi izbeglištva i migracija u novonastalim okolnostima «proširene Evrope», okvir su tematskog ciklusa kojeg čine filmovi TVRDJAVA EVROPA, KENEDI SE VRAĆA KUĆI, GDE JE KENEDI BIO DVE GODINE?, EVROPA PREKO PLOTA, DUNAVSKA SAPUNSKA OPERA, KENEDI SE ŽENI, STARA ŠKOLA KAPITALIZMA, JEDNA ŽENA – JEDAN VEK, PIRIKA NA FILMU i najnoviji dugometražni dokumentarni film LOGBOOK_SERBISTAN.

Roy Andersson rođen je u Geteborgu 1943. Krajem šezdesetih a nakon školovanja na Švedskom filmskom institutu u Stokholmu, postaje filmski reditelj. Prvi dugometražni igrani film snimio je 1970 – ŠVEDSKA LJUBAVNA PRIČA za kojim sledi GILIAP iz 1975. Nakon toga snimio je mnoštvo nagrađivanih reklamnih filmova kao i nedovršeni film o AIDS-u NEŠTO SE DOGODILO. 1991. na Geteborškom filmskom festivalu otpočeo je filmski projekat 90 minuta 90-tih svojim kratkim filmom SVET SLAVE. Počasni je doktor Univerziteta u Geteborgu kao i počasni predsednik Geteborškog internacionalnog filmskog festivala od 2009.

Roy AnderssonRoy Anderson se vraća formatu dugometražnog igranog filma sa višestruko nagrađivanim PESMAMA SA DRUGOG SPRATA iz 2000. Njegov sledeći film VI, ŽIVI premijerno je prikazan na festivalu u Kanu 2007. Poslednji film iz trilogije, GOLUB SEDI NA GRANI RAZMIŠLJAJUĆI O POSTOJANJU, imao je premijeru na 71. Filmskom festivalu u Veneciji gde je nagrađen Zlatnim lavom za Najbolji film.

 

Evo i kompletanog spiska svih dosadašnjih dobitnika ove prestižne nagrade:

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2000.
Milena Dravić
Mikloš Jančo (Miklos Jancso) – Mađarska

2001.
Dušan Makavejev
Jirži Mencel (Jiri Menzel) – Češka

2002.
Gordan Mihić
Lučijan Pintilije (Lucian Pintilie) – Rumunija

2003.
Mladomir Puriša Đorđević
Kšištof Zanusi (Krzysztof Zanussi) – Poljska

2004.
Živorad Žika Mitorvić
Margaret Fon Trota (Margarethe von Trotta) – Nemačka

2005.
Eva Ras
Andžej Vajda (Andzej Wajda) – Poljska

2006.
Velimir Bata Živojinović
Teo Angelopulos (Theo Angelopoulos) – Grčka

2007.
Ljubiša Samardžić
Ištvan Sabo (Istvan Szabo) – Mađarska

2008.
Goran Paskaljević
Ken Louč (Ken Loach) – Velika Britanija

2009.
Predrag Miki Manojlović
Ken Rasel (Ken Russell) – Velika Britanija

2010.
Goran Marković
Konstantin Kosta Gavras (Constantin Costa Gavras) – Grčka/Francuska

2011.
Srđan Karanović
Lordan Zafranović – Hrvatska

2012.
Zoran Simjanović
Žan Mark Bar (Jean-Marc Barr) – Francuska

2013.
Emir Kusturica
Nikita Mihalkov – Rusija

2014.
Mirjana Mira Banjac
Klod Leluš (Claude Lelouch) – Francuska