Selekcije

SELEKCIJE

Dvadeset drugi Festival evropskog filma će obeležiti sledeće slekcije:

    1. GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM

Glavni (takmičarski) program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora.

Ovakvi evropski filmovi sa lakoćom vezuju publiku, jer je identifikacija sa njihovim junacima toliko realna i moguća i u njihovoj tragediji i u njihovoj sreći. Na emocije sa platna odgovara se emocijama iz gledališta.

Ovogodišnju selekciju od 14 filmova izabrao je selektorski tim koji čine Petar Mitrić, Sabolč Tolnai i umetnički direktor Festivala Nikolaj Nikitin. Filmovi će se takmičiti za nagradu “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri.  Selekcija će biti prikazana na Letnjoj pozornici na Paliću.

    2. PARALELE I SUDARI

Takmičarski program „Paralele i sudari“ posvećen je dugometražnim igranim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

Kvalitete izabranih filmova vrednuje međunarodni tročlani ŽIRI MEĐUNARODNE KRITIKE, sastavljen od uglednih evropskih filmskih kritičara.

Selektorski tim: Petar Mitrić, Sabolč Tolnai i Nikolaj Nikitin. U okviru programa će biti prikazano 10 filmova u sali Jadran u Narodnom pozorištu u Subotici.

    3. MLADI DUH EVROPE

Program “Mladi duh Evrope” je prostor slobode otvoren za svakoga. Razlike u godinama, socijalnom statusu, etničkoj pripadnosti, seksualnoj orjentaciji, ideološkoj pristrasnosti, umetničkom senzibilitetu- bar za šest dana trajanja – formalno se stavljaju u stranu.

Program će ove godine prikazati 15 novih filmova koje je odabrao selektorski tim (Petar Mitrić, Sabolč Tolnai i Nikolaj Nikitin).  Program će se održati na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

     4. NOVI MAĐARSKI FILM

Kultura je nešto na šta se uvek može računati u traženju i pronalaženju puta koji vodi ka međusobnom upoznavanju, razumevanju i prihvatanju. U tome je od velike pomoći već tradicionalni program „Novi mađarski film“, koji kao deo kulture, uz pomoć filmske umetnosti pokušava da pronađe put do onih koji su otvoreni da upoznaju Mađarsku. Ovaj program je inspirisan činjenicom da u Vojvodini živi velika populacija mađarske manjine, koja nema prilike da prati tokove savremene mađarske filmske produkcije na bioskopskom repertoaru, niti na televiziji. Selektor programa ja Zoltan Šifliš.

    5. NOVI SLOVAČKI FILM

U poslednjih nekoliko decenija evropski film doživeo je velike promene. Ne može se više govoriti o malim i velikim nacionalnim kinematografijama. Na filmskoj sceni Evrope dešavaju se česte promene i iznenadni događaji koji određene kinematografije stavljaju u žižu interesovanja. Iz tog razloga je pre deset godina na Paliću uveden program “Kinematografija u fokusu” koja svake godine predstavlja neku od značajnih u tom trenutku najinteresantnijih filmskih produkcija u Evropi. Tako su do sada  na Festivalu predstavljene kinematografije Švedske, Belgije, Norveške, Finske, Austrije, Bavarske, Izraela, Rusije, Češke, Poljske, Turske i Gruzije.

Ove godine biće predstavljena najnovija ostvarenja slovačke kinematografije koji u poslednjih nekoliko godina predstavlja pravo osveženje na međunarodnoj filmskoj sceni.

Selekcija programa je rađena u saradnji sa Slovačkim filmskim institutom.

    6. ECO DOX

Živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskih delovanja na destabilizaciju životne sredine i planete Zemlje uopšte, sa jedne strane i rastuća svest o potrebi delovanja u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode. U skladu sa tim pre sedam godina pokrenut je program koji se bavi dokumentarnim filmskim ostvarenjima koja se bave ekologijom. U ovom programu prikazuje se 6 filmova najnovije produkcije. Program je praćen živom raspravom kao i naučnim skupom koji se odvija u toku festivala, na kojem  stručnjaci i aktivisti iz oblasti očuvanja životne sredine imaju priliku da razmotre različite teme i pitanja. Program se odvija u Art bioskopu “Lifka”. Selektor programa je Igor Toholj.

     7. OMAŽ PROGRAM DOBITNICIMA NAGRADE “ALEKSANDAR LIFKA“

Festival evropskog filma Palić uspostavio je nagradu „Aleksandar Lifka“ 1999. godine za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Dosadašnji laureati su Lucian Pintilije, Kšištof Zanusi, Jirži Mencl, Andžej Vajda, Mikloš Jančo, Margaret fon Trota i Theo Angelopulos, Ken Rasel, Ken Louč, Kosta Gavras, Žan Mark Bar, Nikita Mihalkov i Klod Leluš. Nagrada istog naziva dodeljuje se svake godine i po jednom domaćem autoru. Tako su se među nagrađenima našli: Dušan Makavejev, Eva Ras, Gordan Mihić, Milena Dravić, Puriša Đorđević, Živojin Mitrović,  Velimir Bata Živoinović, Goran Marković, Predrag Miki Manojlović, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Zoran Simjanović, Emir Kusturica i Mira Banjac. Nagrada nosi ime jednog od pionira kinematografije na ovim prostorima – Aleksandra Lifke, koji je davne 1905. godine osnovao prvi bioskop u Subotici, gde je i živeo.

    8. OMAŽ PROGRAM DOBITNIKU NAGRADE “UNDERGROUND SPIRIT”
    9. KLASICI NA TRGU

Ovaj program predstavlja uvod u festivalska dešavanja. Program će se održati od 13. do 17. jula 2015. u biskopu koji će za ove potrebe po treći put biti instliran na trgu ispred subotičke Gradske kuće. Subotičani i gosti imaće priliku da pogledaju pet remek dela majstora evropske kinematografije koji su digitalizovani.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn