Đuzina igra bila je maestralna

VESNA MILIVOJEVIĆ

U takmičarskom programu Paralele i sudari u bioskopu Jadran u Subotici film BEZ STEPENIKA Marka Novakovića imao je svetsku premijeru. U razgovoru za Festivalske novine reditelj kaže da je zbog te činjenice izuzetno srećan i počastvovan, jer je svoju prvu nagradu dobio upravo na Paliću za debitantski film Neko me ipak čeka.

“Ne verujem da bih mogao da zamislim bolje mesto za projekciju, i kada je reč o temama i načinu na koji su moji fillmovi snimani. Na svim drugim domaćim festivalima prikazuje se cela godišnja produkcija, a na Paliću se vrši ozbiljna selekcija. Osim toga, ovde se može videti ono što ne može drugde, izuzetno kvalitetni filmovi iz Istočne Evrope i neki iz Zapadne”, kaže Novaković, koji je svoj novi film kompletno završio baš onog dana kada je u 86. godini preminuo njegov glavni glumac, bard našeg glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković.

Snimanje filma otpočelo je, kako će se kasnije ispostaviti, takođe simbolično, jer se odvijalo na groblju – u leto prošle godine. Sve je, međutim, sazrevalo mnogo duže.

“Scenario Zorana Đikića bio mi je poznat dugo, ali kockice su se složile tek u februaru-martu prošle godine, pa smo tada počeli da radimo novu verziju scenarija. Tekst je bio odličan, ali kameran, pa smo ga nadogradili novim likovima i situacijama. Sve se vrti oko sudbine glavnog junaka, pa je bilo izuzetno važno da Đuza prihvati ulogu. Strahovao sam, jer se poslednjih petnaestak godina retko pojavljivao na filmu, pošto to nije želeo. Uglavnom je prihvatao da radi sa studentima, kada je imao vremena, što je bilo lepo od njega. Bili smo komšije, na Vračaru, kod Kalenić pijace. Živeo je na početku Novopazarske ulice, kod kafane ‘Orač’, bivše ‘Vltave’, koje više nema, kao što ni Đuze nema. Prvi put smo se sastali u ‘Oraču’, Đuza se sećao mladosti, pričao anegdote, kako je sa neke utakmice koju je sudio hteo da izbaci sa stadiona mog pokojnog oca i Boru Todorovića, koji su mu dobacivali. Rekao mi je i da je njegov otac bolovao od Alchajmera, baš kao i piščeva majka i moja baka. Tako da sam već dobio neki nagoveštaj i ohrabrenje da će prihvatiti.”

Razmišljao je svega dva dana…

“Za ta dva dana scenario je pročitao tri puta. Kada sam ga pozvao, rekao je: ‘Pa što se ne javljaš, ovo je super, kad radimo?’ Počeli smo 10 dana posle prvog susreta. Prvu čitaću probu imali smo kod mene u kancelariji RTS-a u Takovskoj 10, svi su izvadili podvučene tekstove, a samo je Đuza znao tekst napamet.”

Snimanje je teklo glatko.

“Kao u bajci, kad nam je trebalo sunce, bilo ga je, kad je bila potrebna kiša, noću je padala kiša. Sve je proticalo radosno. I ostali glumci svih generacija, bili su sjajni, stopili su se na neki način sa Đuzom i stvorili odličnu sintezu.  Nataša Ninković, Renata Ulmanski, Aleksandar Đurica, Miki Krstović, od mlađih Marko Janketić, Ivan Đorđević, Aleksandra Nikolić. A Đuzina igra bila je maestralna, u svakom trenutku nosio je lik sa superiornošću i sigurnošću. Onim svojim očima, koje kad razrogači, zasijaju, trepću, i tragične i smešne. Imao je nešto što samo retki imaju, gluma je bila smisao njegovog života. Pošto se razboleo, više nije mogao da igra, pa se tako i ugasio.”

Novaković veruje u mlade snage naše kinematografije, veruje da će srpski film ići uzlaznom linijom, i da uprkos ekonomskoj situaciji neće biti stagnacije.

“Baviti se filmom danas, globalno, sa tehnološke strane i lakše je i teže nego ranije. Više ne morate da idete u laboratorije, nemate velike troškove postprodukcije, sve se rešava kompjuterima kakve većina klinaca, koji se bave filmom, ima kod kuće. Međutim pronaći novac za snimanje, za objekte, glumce, vrlo je teško. Drago mi je da ima mladih autora, koji se uspešno nose sa problemima ovog vremena, čiji je zajednički imenitelj otuđenje. Bilo da tretiraju ekstremne teme, sve češćeg seksa koji isključuje emocije, život socijalno ugroženih slojeva ili minorne navijačke grupe.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Originalni naziv:

Godina:

:

:

:

min

:

Datum:

01/01/1970

Vreme:

h

:

:

:

:

:

:

:

: