Igrao bez honorara

Đorđe Zelenović

Mladi glumac Igor Babiak odigrao je u Moldaviji za kratko vreme glavne uloge u tri tamošnja filma, među kojima je i KAKO JE DIVAN SVET, a snimljeno ih je samo 10 u proteklih 10 godina. Film, u kojem je Babiak igrao potpuno besplatno, nazvan je po čuvenoj pesmi Luja Armstronga, čija se melodija čuje na mobilnom telefonu glavnog junaka. KAKO JE DIVAN SVET je snimljen prema istinitom događaju iz 2009. godine kad je posle izborne krađe narod izašao na ulice i protestovao. I Igor je bio među demonstrantima, a te događaje ponovo je proživeo pred kamerama.

Pošto ste učestvovali u protestima protiv izborne krađe, kako vam je bilo da ponovo proživite ove događaje na snimanju filma?

Bio sam na licu mesta kad se dešavala revolucija, ali kada je počelo snimanje filma, emocije sam stavio na drugo mesto. Radio sam ono što mi je reditelj govorio, da ne bismo pokvarili njegovu viziju. Poslednju scenu smo snimali dve noći. Bila je vrlo teška za snimanje i veoma emotivna.

Moldavija godišnje snimi malo filmova, a fim KAKO JE DIVAN SVET nije bio finansiran od strane državnih institucija…

U poslednjih 10 godina u Moldaviji je snimljeno 10 filmova, otprilike. Kada smo snimali film, nije postojao Nacionalni centar za kinematografiju. Novac za film je obezbedio producent, onda su usledili pregovori sa policijom da dobijemo besplatno avione, lokacije za snimanje, kostime. Inače, reditelji u Moldaviji često su prinuđeni da snimaju reklame kako bi obezbedili sredstva za svoje filmove. U proteklih godinu dana snimljen je još jedan film koji je takođe radio naš producent Serđu Kumatrenko.

U poslednje tri godine igrali ste glavne uloge u tri moldavska filma, što je svakako uspeh za zemlju u kojoj se ne snima mnogo filmova?

S obzirom na malo snimljenih fimova, to i nije tako veliki uspeh. Ima dobrih glumaca, ali malo se snima. Radim i u pozorištu, a idem i na kastinge u Rumuniji i u Rusiji, jer govorim i ruski jezik. Za ulogu u KAKO JE DIVAN SVET nisam dobio honorar, a neću ga dobiti ni od distribucije filma jer nemam potpisanog ugovora. Pitate se sigurno zašto sam pristao da glumim bez honorara. Zbog teme, popularnosti i šanse da me primete na festivalima na kojima će film biti prikazan.

Kakva je gledanost domaćih filmova u Moldaviji?

Filmovi se uglavnom prikazuju po međunarodnim filmskim festivalima, retko koji uđe u bioskopsku distribuciju, izlaze uglavnom na DVD-u. KAKO JE DIVAN SVET je bio prikazan u 10 biskopa i sale su uvek bile pune. Videlo ga je oko 3.500 gledalaca. Verovatno je razlog tome što je snimljen prema događaju koji se odigrao pre šest godina, pa su sećanja publike na taj događaj još uvek sveža. Možda su gledaoci u Moldaviji željni domaćih filmova, koji bi bili gledani da ih ima više.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Originalni naziv:

Godina:

:

:

:

min

:

Datum:

01/01/1970

Vreme:

h

:

:

:

:

:

:

:

: