Mađarski film je pronašao sebe

ZLATKO ROMIĆ

U poslednjih godinu-dve u Mađarskoj su se dogodile krupne promene kada je reč o filmu. Po rečima selektora programa Novi mađarski film Zoltana Šifliša, te promene odnose se podjednako i na ulogu države kao i na same autore. U oba slučaju promene su pozitivne, samim tim i ohrabrujuće:

“Savremeni mađarski film u većini predstavljaju mladi autori, a tu je i novi senzibilitet i pristup filmu. Većina od njih filmom se bavi dve-tri godine, a nekima od njih to je prvi susret sa ovom umetnošću. I pored toga, oni to rade uspešno, što pokazuju i nagrade koje su osvajali na festivalima. Na primer, DETE ROĐENO U SREDU debitantkinje Lili Horvat, koja ima 24 godine a dobitnica je dve nagrade u Karlovim Varima. Očito je reč o autorima koji su savladali filmski zanat, a pri tome imaju vlastiti stil i koncepciju.”

Kojim se temama najčešće bave?

Osim jednog istorijsko-ratnog filma, svi ostali koji se prikazuju na Festivalu bave se savremenim temama. Ono što je sveže u svemu tome je da savremene teme mladi crpe iz svog života, okruženja, iz onoga čime su i sami okupirani. Posebna vrednost tih filmova je što su to istovremeno i značajne teme sa kojima se mađarsko, ali i evropsko društvo suočava. Verovatno je to razlog što savremeni mađarski filmovi nailaze na dobar prijem i van svoje zemlje, jer imaju univerzalnu poruku koja se svuda lako prepoznaje i razume.

Šta se to u tolikoj meri promenilo nabolje kada je reč o odnosu države prema filmskom stvaralaštvu?

Verovatno i sada ima nezadovoljnih autora, ali ništa nije idealno, odnosno nije tako urađeno da ne može biti bolje. Činjenica je da je država pronašla odgovarajući model finansiranja filma. Trenutno je više od 10 igranih filmova, koji su još u pripremi, dobilo sredstva od Mađarske filmske fondacije, a u poslednje dve godine finansirano je i oko 350 autorskih dokumentarnih filmova. Imam iskustva u tome, pošto sam 2013. završio film, i mogu reći da na konkursima prolaze dobro urađeni projekti. Ako se u obzir uzme da se na isti način finansiraju i naučno-popularni i drugi namenski filmovi, onda ne treba da čudi podatak što je samo u poslednje dve godine u Mađarskoj snimljeno više od 600 dokumentaraca. Ovi podaci dovoljno govore o tome da je mađarski film ponovo pronašao sebe.

Znači li to da su se mladi autori bolje snašli od starijih kolega?

Među nezadovoljnima su uglavnom stariji autori koji su navikli na stari način finansiranja, pri čemu su često imali određene beneficije, odnosno privilegije. S druge strane, mladi su se tome odmah prilagodili, jer oni nisu imali razloga da se vrate u prošlost. Uostalom, oni tu praksu i ne poznaju.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Originalni naziv:

Godina:

:

:

:

min

:

Datum:

01/01/1970

Vreme:

h

:

:

:

:

:

:

:

: