Snagom mašte do snimljenog filma

U prepunoj sali bioskopa Abazija sinoć je održana projekcija šest novijih filmova španskih autora Čeme Garsije Ibare (NAPAD ROBOTA IZ MAGLINE-5), Fante Ananasa što je alijas Migela Jansoa (STIŽU NEVOLJE) i Velaska Broke (NAPAD GRILOVANE LATICE, MISTERIJA, VAL DEL OMAR – IZBAČEN IZ TAKTA i NASTRANI HOODOO VOODOO). Posle projekcije upriličen je i razgovor sa pomenutim autorima kojima su se pridružili i ostali ovogodišnji dobitnici nagrade „Underground Spirit“ – Ion de Sosa i Luis Lopez Karasko, kao i glumica Marta Basols. Moderator diskusije bio je španski filmski kritičar i selektor Ćavi Garsija Puerto.

Zainteresovanoj publici reditelji su odgovarali na pitanja o inspiraciji, naučnoj fantastici i načinu na koji se snalaze za novac za snimanje filmova. Ono što je zajedničko svim ovim autorima je, po rečima Migela Jansoa, drugačiji način na koji promišljaju o stvarnosti i svetu u kom živimo, da su snaga mašte i volja uma sve što je potrebno da se snimi film.

Nakon pitanja o stanju u španskoj kinematografiji autori su čak ušli u međusobnu diskusiju budući da Ion de Sosa ne bi imao ništa protiv da njegove filmove finansira španska nacionalna televizija (koja inače finansira glavni tok španske kinematografije koja ne nalazi publiku izvan državnih granica), dok su za Migela Jansoa pojmovi poput „španske televizije“ ili „nacionalne televizije” staromodni i nebitni. Janso je naglasio da su ti konstrukti anahroni i da u današnjem globalizovanom svetu stvaranju umetničkog dela mora da se pristupi sa sasvim drugačijih osnova – saradnjom između autora, DIY filozofijom, maštom i apsolutnom kreativnom slobodom. Ipak, autori su istakli da ponekad dobijaju grantove za projekte (Velasko Broka je posle 11 godina upravo dobio jedan), ali da je tu reč o umetničkim fondovima, a ne o ministarstvima, televizijama i ostalim delovima državnog aparata. Na taj način, uz zajedničku ispomoć pri radu na filmovima, ovi mladi filmski stvaraoci nastavljaju da snimaju neobične, duhovite i nesvakidašnje filmove.

Z. T.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Originalni naziv:

Godina:

:

:

:

min

:

Datum:

01/01/1970

Vreme:

h

:

:

:

:

:

:

:

: