Klavirski koncert pijanistkinja Branke Parlić i Nataše Penezić

U Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici večeras od 19 časova nastupiće klavirski duo – Branka Parlić i Nataša Penezić, koje će izvesti „Etide”, minijature čuvenog kompozitora Filipa Glasa.

Autor Glas jedan je od najuticajnijih američkih kompozitora, nominovan za “Oskara” za muziku u filmovima: KUNDUN Martina Skorsezea, SATI Stivena Daldrija i ZABELEŠKE O SKANDALU Ričarda Ejra. Muzikom je upotpunio filmove TRUMANOV ŠOU Pitera Vira, kao i prošlogodišnji pobednički film Palićkog festivala LEVIJATAN Andreja Zvjaginceva ili njegovo ranije delo ELENA.

Njegove etide predstavljaju minijature koje se izdvajaju u novijoj klavirskoj literaturi kao primer specifičnog pristupa ovoj formi. One su komunikativne i dopadljive sa svojim minimalističkim pulsom i proširenim “glasovskim” harmonskim jezikom. Etide su nastale sa ciljem da sam Glas razvije veštinu sviranja na klaviru, one su ogledalo promene u izrazu ovog kompozitora – pisane tokom gotovo dve decenije.

Dve pijanistkinje različite generacije, muzičkog senzibiliteta i mišljenja, prikazuju svoje tumačenje partiture, i upravo ta raznolikost u okvirima klasične forme jeste ono što ovaj projekat izdvaja.

Koncert je organizovan u saradnji sa Udruženjem “Electe” iz Subotice.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Originalni naziv:

Godina:

:

:

:

min

:

Datum:

01/01/1970

Vreme:

h

:

:

:

:

:

:

:

: