Zatvor i sloboda dva potpuno različita sveta

Đorđe Zelenović

Sa rediteljem filma POVRATAK razgovarali smo o svim zgodama i nezgodama koje su pratile snimanje njegovog dokumentarnog filma. Posle prošlogodišnje svetske premijere na festivalu u Karlovim Varima film je krenuo na svoj festivalski život koji će se nastaviti i posle Festivala evropskog filma na Paliću.

Jedan od zatvorenika u sceni u filmu kaže Miroslavu i Zlatku: “Ma vratićete se sigurno u zatvor”, na šta mu jedan drugi odgovara: “Možda će se oni vratiti u zatvor, ali ti nikada nećeš izaći”. Zašto je to tako i zašto se zatvorenici na slobodi vrate starim navikama i ponovo završe iza rešetaka?

Recidivizam ja najveći problem zatvorskog sistema i velika većina njih koji izađu iz zatvora ponovo počini zločin. Ni u zatvoru Ilava nije ništa drugačije, jer se 90 odsto zatvorenika vrati nazad. Biti pušten iz zatvora posle 10 ili više godina je velika promena, rutina koju su zatvorenici imali danima, mesecima, godinama završava se i oni su ponovo slobodni. Povratak u društvo je težak, jer su zatvor i sloboda dva druga sveta. Najproduktivnije godine nečijeg života su nestale, gotove su. Odlaze iz zatvora, a napolju ih uglavnom ne čeka niko i ništa. Stvari koje su za nas normalne i obične, za bivše osuđenike su veliki problem. Nemaju gde da žive i rade, šta da obuku ili jedu, ne znaju kuda će.

 

Zašto ste od svih zatvorenika izabrali da centralne priče u kameru pričaju Miroslav i Zlatko?

Tadašnji direktor zatvora Ilava lično je pitao pedagoge u ustanovi da  pronađu četvoricu zatvorenika koji su voljni da pričaju o sebi pred kamerama. Želeli smo da pratimo njihov put ka slobodi i na kraju su na to jedino pristali Zlatko i Miroslav. Svega ovoga ne bi bilo da nismo prethodno snimali EU projekat “Equal – Let’s Recover Discarded Opportunities” koji se tadašnjoj upravi zatvora Ilava veoma dopao i dozvolili su nam snimanje.

Ipak, snimanje nije prošlo bez prepreka kad se menjala uprava Ilave?

Da, u trenutku kad je imenovana nova uprava zatvora, snimanje nam je bilo zabranjeno i naš projekat je bio u opasnosti da ne bude završen. Nova uprava nije imala poverenja u nas. Međutim, posle nekog vremena ipak su popustili i dozvolili nam da nastavimo snimanje.

Miroslavova majka u jednom trenutku kaže: “Ovde bi trebalo dovoditi decu od malena da vide šta je život i da budu spremni”. Da li se slažete sa tim i da li će vaš film možda biti prikazivan u edukativne svrhe?

Upravo tako. Nažalost, zbog te teme film je dobio oznaku da nije za mlađe od osamnaest godina. Ali dosad smo uspeli da ga prikažemo maturantima u deset srednjih škola i gimnazija.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Originalni naziv:

Godina:

:

:

:

min

:

Datum:

01/01/1970

Vreme:

h

:

:

:

:

:

:

:

: