Nacionalna tragedija u neobičnom vizuelnom ključu

Dugometražni prvenac Na raskršću VETROVA estonskog reditelja Martija Heldea (28) videli smo na Festivalu u programu Paralele i sudari. Nacionalna sekcija Međunarodnog udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI ovenčala ga je Gran prijem za najbolji estonski film u protekloj godini. U obrazloženju je istakla da se priznanje dodeljuje za prikaz nacionalne tragedije u novom i neobičnom vizuelnom ključu. Film je pobrao brojna priznanja i pohvale u Torontu, Varšavi, Solunu…

Šta je mladog čoveka poput vas tako snažno isprovociralo da temi staljinističkih deportacija Estonaca sredinom 20. veka posveti mnogo godina predanog istraživačkog rada?

Porodična priča. Moj deda, koji je inače već bio mrtav kada sam počeo da pripremam film, pa više nisam mogao ništa da ga pitam, deportovan je u sibirski logor. Pokupili su ga tokom Drugog svetskog rata iz redova Crvene armije, u koju je bio prinudno mobilisan, jer je ispunjavao “uslov”, imao je 19 godina. Njegova rođena sestra ratovala je na strani Nemaca i samim tim je bio dodatno sumnjiv. Pri tome niko od njih dvoje nije sam birao stranu. Tokom detinjstva deda mi je pričao o sibirskom logoru. Bio je inače potpuno “lud”, ostao je u ratu bez noge, pa ga je to spasilo teškog rada i pomoglo da preživi. Po povratku iz logora završio je prava u Sankt Peterburgu, a potom se vratio u Estoniju i postao sveštenik. Na mene je imao ogroman uticaj.

Postoji još jedan razlog: o ovom periodu u Estoniji nisu postojali filmovi. Takođe, pripadam trećoj generaciji i imam potrebnu distancu prema događajima. Verujem, osim toga, da sam dovoljno mlad da svemu priđem na drugačiji, svež način.

Vašim crno-belim filmom dominiraju takozvane “žive slike”, u kadru zaleđeni junaci i predmeti, a kamera se “normalno” kreće samo na početku i kraju filma, i vezuje se za život na slobodi.

Sve je započelo jednim pismom iz tog vremena, koje sam pronašao u arhivu. Posebnu pažnju privukla mi je rečenica u kojoj autor konstatuje da ima osećaj da je vreme stalo. Ideja je bila da pokušam da iz tog osećanja sleđenosti rekonstruišem prostor i vreme u kome se ta osoba našla. Forma je nežna i delikatna, prikladna za ovu tragičnu priču. Iako se sve dogodilo pre 70 godina, još uvek je reč o tabu temi o kojoj recimo Evropa ne zna i film treba da doprinese upoznavanju sa njom.

Kako ste došli do glavne junakinje 27-godišnje Erne, studentkinje filozofije, deportovane jedne junske noći zajedno sa mužem i malenom ćerkom, a potom razdvojene od muža, koji je u radnom logoru i završio život. Ne znajući o tome ništa, Erna mu sve vreme piše dirljiva pisma…

Erna je rođaka sa dedine strane, realna osoba i prototip. Sakupio sam sva pisma do kojih sam mogao da dođem, a odnos je 60 odsto iz porodične arhive, a ostalo iz istorijskih arhiva, filtrirao ih i sve pripisao jednoj osobi. To sam uradio želeći da film bude priča celog jednog naroda. Intervjuisao sam još 12 žrtava, nastojeći da od njih izvučem što više činjenica, sve ono što je prećutkivano ili krivotvoreno. Materijal sam predao muzejima, budući da su preživeli jako stari i da polako nestaju. Proučavao sam i holokaust, istoriju Jevreja. Nemci imaju dosta fotografija i filmova iz tog perioda dok je u SSSR sve bilo obavijeno velom tajne i nema nijedne fotografije. Epohu smo rekonstruisali kroz pisma, a kostime smo uzeli od Nemaca.

Snimanje je trajalo neobično dugo, tri i po godine.

Za svaku scenu spremali smo se dugo, svaki detalj osmišljavali, a najduže je bilo šest meseci, tako je kasnije snimanje moglo da traje jedan dan. U filmu je bilo angažovano ukupno 700 glumaca. Recimo, zimske scene snimane su u tri različite zime. Kasting je dugo trajao, prijavilo se 5.000 ljudi. Pažljivo sam birao samo one koji se uklapaju u pomenuti period. Uzimao sam i ljude sa ulice, bukvalno, dešavalo se da šetam i ugledam nekog koga bih želeo u filmu, pa bih tu osobu zaustavljao, uzimao telefon… U filmu su, inače, angažovana samo tri profesionalna glumca.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Originalni naziv:

Godina:

:

:

:

min

:

Datum:

01/01/1970

Vreme:

h

:

:

:

:

:

:

:

: