UNDERGROUND SPIRIT

Ovogodišnji dobitnici nagrade Underground Spirit Festivala evropskog filma Palić za izuzetan rad na polju nezavisnog filma je grupa španskih režisera Ion de Sosa, Čema Garsija Ibara, Luis Lopez Karasko, Migel Janso Velasko Broka (Ion de Sosa, Chema Garcia Ibarra, Luis Lopez Carrasco, Miguel Llanso, Velasco Broca).

U vreme kada je svetska ekonomska kriza pogodila Španiju ostavljajući ogromne posledice na kinematografiju ove zemlje, grupa reditelja bazirana u Madridu je pronašla načine da stvara izvanredne filmove u okvirima minimalnih budžeta, zahvaljujući ogromnoj kreativnoj snazi. Ono što veže ovih pet autora i čini ih grupom jeste stilska i tematska ujednačenost putem koje predstavljaju sliku savremene Španije kroz poigravanje sa žanrom naučne-fantastike. Njihov futurizam ima apokaliptičan ton svesno aludirajući na moderno društvo izmučeno zahtevima savremenog konzumerizma kao dominantnog sistema vrednosti. Oslanjajući se na tradiciju avangardista Bunjuela i Vel del Omara, ovih pet autora oživljavaju buntovnički duh Španije kroz svoje hrabre, beskompromisne i otrežnjujuće filmove.

Underground spirit 2015

Iako su pojedinačno nagrađivani na najznačajnijim filmskim festivalima u svetu kao što su Sandens, Berlinale, Kan, Roterdam ovo je prvi put da se ovi autori prepoznaju kao grupa i pokret u međunarodnim okvirima. Razlog za to je njihova čvrsta saradnja na stvaranju filmova, gde reditelj Čema Garsija Ibara potpisuje scenario za film Iona de Sose, Ion de Sosa radi kao direktor fotografije za film Luisa Lopeza Karaska, Velasko Broka montira film Migela Jansa, a Janso biva asistent reditelja Iona de Sose. Ta međusobna saradnja jeste i ključ uspeha njihovih filmova, naročito u vremenima kada se za kinematografiju izdvaja minimum, ili gotovo ništa novca u zemlji koja važi za jedan od najvećih stubova evropske i svetske kinematografije.

U okviru retrospektive dobitnicima nagrade Underground Spirit prikazaće se dugometražni filmovi „San androida“ Iona de Sose (Berlinale Forum 2015), „Mrvice“ Migela Jansa (Roterdam 2015), te kratki filmovi Čeme Garsije Ibare i Velaska Broke. Film „El Futuro“ Luisa Lopeza Karaska je prošle godine otvorio program Mladi duh Evrope na Festivalu evropskog filma Palić.

Filmovi će biti prikazani u rekonstruisanom bioskopu Abazija na Paliću tokom festivala, dok će se 21. jula održati panel na temu Novog talasa španskog filma u prisustvu ovih pet autora, na kojem će moderatori biti španski kritičar i selektor Xavi Garcia Puerto i selektor Festivala evropskog filma Palić Petar Mitrić.

Program Underground Spirit 2015 je ostvaren uz pomoć Programa za internacionalizaciju španske kulture (PICE) finansiranog od strane državne agencije Acción Cultural Española (AC/E).

Nagrada Underground Spirit 2015 će biti uručena 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, a tokom iste večeri se u Abaziji održava Španska Underground Žurka uz koncert grupe ATOMIZADOR i DJ nastupe nagrađenih reditelja.

Dvadeset i drugi Festival evropskog filma Palić održaće se od 18. do 24. jula i na njemu će biti prikazano oko 85 filmova u deset festivalskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Novi slovački film, Eko dox, Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program dobitnicima nagrade „Underground spirit“ i Klasici na Trgu. Na Festivalu će kao i prethodnih godina biti organizovane i izložbe, naučni skupovi, paneli i radionice.

Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Originalni naziv:

Godina:

:

:

:

min

:

Datum:

01/01/1970

Vreme:

h

:

:

:

:

:

:

:

: